Ledelse

Daglig leder Marius Holm, har innført kostnadsstopp i Zero og alle ansatte er delvis permittert, inkludert han selv.

– Usikkerheten er vanskeligst

Koronakrisen kan halvere inntektene til Zero. Nå er alle ansatte delvis permittert. – Det vanskeligste er usikkerheten om hvor lenge dette vil vare, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Miljøstiftelsen Zero er en ideell organisasjon som får mellom 70 og 80 prosent av inntektene sine fra samarbeid med næringslivet.

Da koronakrisen traff Norge, og mange bransjer innførte kostnadsstopp, så daglig leder Marius Holm at store deler av inntektene deres kunne forsvinne.

– Arrangementer og foredrag er avlyst, og flere av samarbeidspartnerne våre har innført total kostnadsstopp, forteller han.

Alle på deltid

Nå anslår han at halvparten av Zeros inntekter i 2020 er høyst usikre. Derfor har organisasjonen vært nødt til å kutte kostnader med hard hånd.

Det er innført full kostnadsstopp, de kjøper ingenting og gjør ingen bestillinger eller avtaler som medfører kostnader.

Likevel er den største utgiftsposten lønn til de ansatte, og den utgiften forsøker de nå å redusere.

– Vi permitterer de ansatte femti prosent i snitt, litt avhengig av hvilke oppgaver de har, foreller Holm.

Permitteringen gjelder «inntil videre», men han har antydet til de ansatte at det vil vare 3,5 måneder i første omgang. Holm går ikke klar av det selv heller, og skal nå jobbe i 60 prosent stilling.

Vi permitterer de ansatte femti prosent i snitt

– Nå ser vi an et par uker om vi får inn inntekter, ellers må vi kutte mer, sier han.

Håper å unngå oppsigelser

Holm er ikke alene om å måtte permittere ansatte nå. Over halvparten av bedriftene har allerede gjennomført permitteringer, ifølge NHOs undersøkelse blant sine medlemsbedrifter 27. mars. Tre av fire sa også det kunne bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid.

I verste fall må Zero gå videre med permanente nedbemanninger. De ansatte er varslet om at det kan bli en siste utvei, men Holm håper i det lengste å unngå det.

I sine åtte år som leder for Zero har Holm aldri vært med på noe lignende. Når det har gått dårlig i noen bransjer, har det som regel gått bedre i andre, så organisasjonen har ikke hatt en veldig sårbar økonomi. Men nå føles alt usikkert.

Lager månedsbudsjett

– Hvordan var det å gi beskjeden om at de ansatte måtte delvis permitteres?

– Det var ikke noe hyggelig, men jeg tror de forstår at vi ikke har noe valg, og at dette må til for at vi skal komme sterkt tilbake, sier han og legger til:

– Hvis vi ikke hadde tatt ned kostnadene våre, ville vi vært konkurs i løpet av sommeren, hvis nye inntekter uteblir helt.

Jeg tror de ansatte forstår at vi ikke har noe valg

Nå om dagen er alle Zeros ansatte på hjemmekontor, og mange er småbarnsforeldre som også skal passe barna som er hjemme fra barnehagen eller skolen. Likevel har de faste samlinger på video og forsøker å holde i gang så mye aktivitet som mulig.

Det viktigste for Holm nå er å passe på å ikke avslutte 2020 med sterkt redusert egenkapital. Derfor følger han nøye med på utgifter og inntekter måned for måned.

– Vi prøver å lage et månedsbudsjett som skal balansere sånn noenlunde, slik at vi ikke bruker mer enn vi tror vi får inn. Vi er nødt til å ta høyde for at dette kan vare i månedsvis, sier han.

Krysser fingrene for Zero-konferansen

– Hva har vært det tøffeste for deg som leder de siste ukene?

– Usikkerheten er vanskeligst. Vi aner ikke noe om hvordan resten av året blir og hvor lenge dette vil vare, sier han.

Vi aner ikke noe om hvordan resten av året blir

Det største slaget for organisasjonens økonomi vil være om de ikke kan gjennomføre den årlige Zero-konferansen i november. Planleggingen av den er godt i gang, og konferansen står for om lag 20 prosent av Zeros årlige inntekter.

– Finner vi ikke en annen måte å arrangere den på og må avlyse, holder det nok ikke med permitteringer, da blir vi nødt til å redusere antall årsverk hos oss, sier han.

Powered by Labrador CMS