Ledelse

Istock / Peopleimages

3 tips for å «trene opp» intuisjonen når du tar beslutninger

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. «Slutt å overtenke, begynn å stole på magefølelsen», skriver coach og forfatter Melody Wilding i et innlegg hos Harvard Business Review.

Magefølelsen, eller intuisjonen om du vil, er disse svarene og løsningene som kommer til deg på forunderlig vis; uten at du helt vet hvorfor eller hvordan. Men Wilding forklarer det som at hjernen jobber i tospann den litt udefinerbare «magefølelsen» om å raskt vurdere erfaringer og minner, personlige behov og preferanser – for deretter å ta en beslutning.

Sammen med analytisk tenkning bidrar magefølelsen til bedre og raskere beslutninger, hevder hun, og henviser til blant annet denne studien.

Wilding mener at magefølelsen bidrar til at du blir sikrere på beslutningene du tar enn om du bare bruker intellektet. «Dette gjelder særlig når du overtenker eller når det ikke er noen «korrekt» løsning, skriver hun.

Coachen gir noen tips om hvordan du kan «trene opp» magefølelsen som et supplement til analyser og fakta. Kanskje et forsøk verdt neste gang du tar deg selv i å overtenke og gruble mer enn godt er?

Dette er tre av tipsene:

  • Start med små beslutninger
    Velg et antrekk du liker uten å vurdere for mye for og imot. Snakk i et møte uten å sensurere deg selv. Ved å ta raske beslutninger på områder som har små konsekvenser, blir du mer komfortabel med å bruke intuisjonen. Gjennom å starte i det små, reduserer du følelsen av å bli overveldet.

  • Prøvekjør valgene dine
    Istedenfor å overtenke, prøv å spille et «rollespill» der du testkjører valgene dine. Hvis du som leder tenker deg at du har valgt alternativ A, en jobbmulighet i en ny bransje, bruk to-tre dager på å late som at dette er valget du har tatt. Merk deg hvordan du tenker og føler. Test deretter alternativ B, å bli værende i din nåværende jobb, på samme måte. Å simulere på denne måten kan fortelle deg mye om det resultatet du virkelig ønsker og hvilken beslutning som vil være best for deg. Du kan også kaste kron og mynt, og se hvilke følelser som dukker opp når du får det svaret du får. Føler du glede og lettelse? Eller bekymring?

  • Bruk kjerneverdiene dine
    Kjerneverdiene dine er det som er viktigst for deg her i livet; om det frihet, stabilitet, familie eller helt andre ting. Du kan bruke verdiene dine som sjekkpunkt for å få perspektiv på situasjonen. Bruk litt tid på å tenke igjennom de tre viktigste kjerneverdiene dine, oppfordrer Wilding. Og – neste gang du strever med å ta en beslutning: Spør deg selv, hvilken beslutning bringer deg nærmere disse kjerneverdiene?

Powered by Labrador CMS