Ledelse

Studiene om trakasserende ledelse og angstsymptomer avdekket en klar sammenheng hos kvinner, men ikke hos menn.

Tyranniske sjefer kan gi ansatte angst ved gjentatt mobbing

Arbeidstakere som trakasseres av sjefen kan få angstsymptomer og nakke- og ryggsmerter. Det viser en ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Publisert Sist oppdatert

I Norge opplever til enhver tid rundt fem prosent av arbeidstakere seg mobbet på jobben.

I tillegg er det rundt 15 prosent som er utsatt for systematisk trakassering i jobbsammenheng uten at de nødvendigvis vil bruke merkelappen mobbing på det de opplever.

I enkelte tilfeller er det sjefen som er mobberen.

− Trakasserende ledere viser til overordnede som utsetter sine ansatte for vedvarende trakasserende handlinger på arbeidsplassen, forklarer Morten Birkeland Nielsen, professor i arbeids- og organisasjonspsykologi og forsker på STAMI i en pressemelding.

Dette kan være åpne og direkte handlinger som å latterliggjøre eller kritisere ansatte i andres nærvær, komme med negative bemerkninger og urettmessig kjefting, men kan også være indirekte og mindre synlige handlinger som å aktivt overse eller ignorere underordnede eller sabotasje av arbeid.

Tyrannisk ledelse

Det er få studier som har sett på årsakene til at tyrannisk ledelse har så store effekter på ansattes helse og trivsel.

For å tette dette kunnskapshullet, har forskere fra STAMI over lang tid forsket på organisatoriske og psykologiske forhold knyttet til mobbing og ledelse, og nå de senere årene også på den mulige betydningen fysiologiske faktorer har.

− Trakasserende ledelse er en type sosialt stress som kan aktivere biologiske systemer for å håndtere stress. Disse systemene påvirkes av flere faktorer som for eksempel genetikken vår, forteller STAMI-forsker Ann-Christin Sannes.

Hun er førsteforfatter på to nye studier som undersøker sammenhengen mellom trakasserende ledelse, CRHR1 haplotyper og symptomer på angst og nakke- og ryggsmerter hos sysselsatte i Norge.

Studiene om trakasserende ledelse og angstsymptomer avdekket en klar sammenheng hos kvinner, men ikke hos menn.

Lederstil kan redusere sykefraværet

Nakke- og ryggsmerter er en av de største grunnene til sykefravær i Norge. Det samme er psykiske lidelser, som for eksempel angst.

Tidligere forskning viser at ansatte som er utsatt for denne type ledelse rapporterer både psykiske og fysiske helseplager, lavere jobbtrivsel og et ønske om å bytte arbeidsgiver.

− Funnene viser at det er mye å tjene for alle parter å redusere faktorer som kan påvirke slike plager negativt. En positiv og støttende lederstil kan potensielt redusere sykefravær på arbeidsplassen, samt øke jobbtrivselen, sier Sannes.

Powered by Labrador CMS