Ledelse

– Av og til er det smart å tvile på seg selv

Publisert Sist oppdatert

Selvsikkerhet er nyttig når man kjemper seg framover og oppover i karrieren. Men noen ganger kan det være likeså viktig å tvile på seg selv, ifølge leder og karriererådgiver Regina Duffey Moravek.

Negative følelser kan oppstå når som helst, men i stedet for umiddelbart å tenke at man skal kvitte seg med dem, mener Moravek at tvil og negative følelser faktisk kan føre med seg noe, så lenge man bruker dem konstruktivt, skriver hun hos The Muse.

Dette er ifølge henne tvilens fire positive sider:

1) Læring og utvikling

Å tvile på seg selv øker lysten til å ville forbedre seg selv. For eksempel, hvis du stiller spørsmålstegn ved en egenskap du har, så kan det sette i gang en prosess hvor du jobber for å bli flinkere. Eller hvis du tviler på en strategi du har utviklet, så kan det gjøre at du tar kontakt med venner eller kolleger og får nye og nyttige innspill.

Brukt riktig, kan tvil holder deg oppvakt og gjøre at du hele tiden jobber for å holde deg relevant, skriver Moravek.

2) Ydmykhet

Tvil er en veldig menneskelig egenskap. Den holder deg jordet og forhindrer tunnelsyn. Tvilen hjelper deg til å se ulempene eller risikofaktorene i ulike situasjoner, og åpner opp for andres perspektiver i stedet for å ha en uberettiget klokkertro på egne ideer.

Tvilen kan rett og slett gjøre deg til en god samarbeidspartner, mener Moravek.

3) Forbedre situasjonen din

Hvis du stadig vekk tar deg selv i å tvile på om du er kvalifisert for stillingen din eller arbeidsoppgavene dine, så kan det godt hende det ligger noe i det. Ikke fei tvilen under teppet, men bruk den til å forbedre din egen jobbsituasjon, oppfordrer Moravek.

Uansett om du tar de nødvendige grepene selv eller går til sjefen og forteller henne om situasjonen, så kan litt tvil være det som trengs for å gå fra å det greit til å ha det bra.

4) Ærlighet

Av og til tviler man uten grunn, men ofte kan tvilen ha rot i det virkelige, og da er det sjelden lurt å brenne inne med den eller ignorere den.

Lytt til tvilen og la det danne grunnlaget for ærlige og gjennomsiktige samtaler, enten det handler om jobb, trivsel eller andre ting i livet, er rådet fra Moravek.

Kan man trene seg til disiplin og viljestyrke?

Professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, Tom Karp, har skrevet boka «Til meg selv. Om selvledelse». I denne videoen deler han sine tanker om fenomenet selvledelse:

Se hele videoen om selvledelse, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS