Nyskaping

Petter Stordalen i storform.

– De fleste tenker for smått

Hotellkongen Petter Stordalen har ambisjoner som strekker seg langt utover det å bare bygge hoteller. Han ønsker å skape pulserende byområder der mennesker ønsker å være.

Publisert Sist oppdatert

Under Oslo Urban Arena som blir arrangert i Oslo denne uken, gav eieren for hotellkjeden Nordic Choice hotell tre råd til byplanleggere fra hele verden om hvordan man skaper fremtidens byrom.

«Få biler ut av sentrum», var det første budskapet den energiske hotelleieren kom med.

– Jeg fatter ikke at det skal være så komplisert. De hører ikke hjemme der, insisterte han på under åpningen torsdag.

Handelsstanden roper ofte om katastrofe hver gang det foreslås at parkeringsplasser skal fjernes fra sentrum.

– Bilfritt miljø er bra for handel, hoteller og alle som er i byen, understreker Stordalen.

Få med deg politikerne

Et viktig råd fra investoren er å få politikerne med på laget når man har ambisjoner om å forandre bybildet.

Da Stordalen hadde planer om å omgjøre «Gamla posthuset» på Drottningtorget i Göteborg til et hotell, var det en beslutningstaker som gjorde dette mulig, nemlig sosialdemokraten Gøran Johansson.

– Han var en nøkkelperson, en som gjorde det mulig å realisere det vi hadde drømt om, sier Stordalen.

Bilfritt miljø er bra for handel, hoteller og alle som er i byen

I dag er Clarion Hotel Post ikke bare et hotell, men et kommunikasjonsknutepunkt. Halvparten av menneskene som bruker bygget sover ikke i hotellsengene. De er bare der.

– Vi ville at folk skulle bruke hotellet selv om de ikke bor der. Vi var med å revitalisere hele Drottningtorget. Det var en kjempesuksess. Planen videre er å utvikle hele området og lede trafikken ut av byen, sier Stordalen.

Menneskene i sentrum

Å få med seg folk på laget er nøkkelen til vellykket byplanlegging, mener Stordalen. I Stockholm konkurrerte Choice-kjeden med 74 andre aktører om å bygge hotell på Brunkebergstorg.

– Vi vant fordi vi snakket om alt vi ønsker å gjøre med området rundt bygget. Vi ønsker å skape mer enn bare å lage ett nytt hotell. Ambisjonen vår var å ta Brunkebergstorg tilbake. Vi trengte lys og mennesker, for å skape trygghet. Det skulle bli et fint sted å være. Et sted folk drømte om å være, sier Stordalen.

Vi ønsker å skape mer enn bare å lage ett nytt hotell

Målet var å skape den tredje plassen – mellom hjemmet og kontoret. Et sted med liv, restauranter, barer og hoteller. I dag er det 13 restauranter der.

– Det er ikke lønnsomt, men moro. Penger er ikke alt. Vi kommer heller ikke til å tjene penger på det, men må man alltid det? spør Stordalen.

Bygger broer

Hoteller i Brunkebergstorg fikk navnet At Six og er i dag kåret til et av Europas beste hoteller.

– Jeg var lei kjedehoteller og ville lage et nytt powersenter i Stockholm. Hoteller er en del av det offentlige rom og må ta det ansvaret. Vårt ansvar stopper ikke vet hotelltrappa, sier Stordalen.

Stordalen bygget også det trendy Hobo Hotel i samme gate.

– Jeg er en hvit mann på 54 år og kunne aldri skapt det selv. Jeg ser ikke en gang forskjell på gjestene og de som jobber der. Men det gjør gjestene og det er det viktigste, sier Stordalen.

Han ønsker derimot å gjøre noe helt nytt i de to øverste etasjene av hotellet, ikke lage suiter som hoteller flest har. Han skapte derimot en møteplass med restaurant og bar.

Hoteller er en del av det offentlige rom og må ta det ansvaret

– Når du står på det taket føler du at du eier hele byen, sier Stordalen.

Deretter bygget Stordalen en bro fra hotellet og over til det neste bygget. På det andre taket skal det komme scene, lekter, restaurant, utekino, yoga, gym og solstoler.

– Det handler ikke om at det er lønnsom, men jeg tror det vil bli en suksess. Jeg kan lage broer over hele Stockholm. Dette er ikke unikt i Norden, det er unikt i hele verden, sier Stordalen.

Han understreker at det også er viktig at det bor folk i byene og at de ikke oversvømmes med kontorer.

Tenker ikke stort nok

– De fleste utviklere tenker ofte på akkurat hva de driver med, for eksempel hotellet de skal bygge, men ikke på området rundt. Man glemmer første etasje og området. Det er folk og et pulserende liv som er viktig. Go big or go home, sier Stordalen.

Stordalen er kjent for å pushe grenser for hva som er mulig og har en klar ambisjon som går langt utover det å bare bygger hoteller.

– Vi gjør noe som betyr mye for de som ikke bor på våre hoteller. Når man investerer må man starte med en drøm og en visjon, ikke en kalkulator, da kommer man aldri dit man drømmer om, sier Stordalen.

Det er folk og et pulserende liv som er viktig

Det er klart at vi i fremtiden vil bo i byer med flere mennesker og bruke bygg og områder på andre måter enn v gjør i dag.

– Ikke bare tenk på at dere skal bygge et nytt bygg. Vi skal leve i disse byene. De skal være til for menneskene. Jeg elsker å bruke byer. Tenk stort, oppfordrer han byplanleggerne.

Powered by Labrador CMS