Samfunn

Helseforetakene frykter at for få som har vært syke med korona, får oppfølging for ettervirkningene.

Helseforetakene frykter at for få får hjelp for koronaettervirkninger

Helseforetakene er bekymret for at langt færre som har vært koronasyke, får rehabilitering enn det tallene skulle tilsi.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg uroer meg for dem som har overlevd en covid-19-infeksjon i hjemmet, uten å ha vært i kontakt med helsetjenesten, og uten å ha kommet seg etterpå. Vi er litt usikre på om disse pasientene har fått en vurdering av rehabiliteringsbehov av fastlegen sin, sier Jon Ivar Sørland, leder av Regional koordinerende enhet i Helse sør-øst, til VG.

En studie fra Universitetet i Bergen viser at over halvparten av unge som har hatt covid-19, har symptomer som utmattelse, hukommelsesvansker og konsentrasjonsproblemer seks måneder etter infeksjonen.

Likevel er det få som henvises til rehabilitering, skriver Dagens Medisin, som omtalte saken først. I årets tre første måneder ble 81 pasienter henvist til rehabilitering fra helseforetakene. 72 av disse fikk rett til rehabilitering. I tillegg ble sju pasienter overført direkte fra sykehus til rehabilitering ved private institusjoner i Helse nord.

Sørland mener det må ringe en bjelle når fastlegen vet at en pasient har hatt covid-19 og vært dårlig.

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, sier at hun er usikker på hvor store de faktiske mørketallene er.

– Vårt inntrykk er at mange pasienter ønsker hjelpen hjemme og ikke har behov for å legges inn på rehabiliteringsinstitusjon. Vi vet ikke hvor mange dette gjelder, eller det reelle behovet for rehabilitering.

Powered by Labrador CMS