Samfunn

Europabevegelsen ønsker seg klarere tale fra Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Europabevegelsen: – Sentrum er feige

Leder i Europabevegelsen Jan Erik Grindheim er alvorlig bekymret for oppslutning om EØS-avtalen.

Publisert Sist oppdatert

– Nå må snart alle de som vet at EØS-avtalen og de andre avtalene vi har med Europa er bra for landet stå frem og si det offentlig og slutte å luske rundt i skyggene, sier han og legger til: – Arbeiderpartiet, Høyre og sentrumskameratene er feige. De støtter avtalen i skjul, men sier det ikke høyt.

I dag på 25-årsdagen for EØS-avtalen har Nei til EU presentert en undersøkelse som viser at kun 47 prosent av 1000 representative nordmenn støtter avtalen slik den foreligger.

Vi skal ikke ta noe for gitt

Det er en kraftig nedgang fra en tilsvarende undersøkelse som Ja-siden i Europabevegelsen la frem i 2015.

– Motstanden kan eskalere

Når motstanden øker og det lir mot stortingsvalg blir selv saker som folk ofte ikke bryr seg med - for det er fortsatt mange som ikke aner hva de skal mene om EØS-avtalen - til politisk sprengstoff.

Foto Leder i Europabevegelsen, Jan Erik Grindheim. (Foto: Europabevegelsen).

Flere i akademia og med kontakter i Arbeiderpartiet og fagbevegelsen som Dagens Perspektiv har vært i kontakt med, forklarer den gryende EØS-skepsisen med retorikk inn mot valgkampen. Når en ny regjering blir klar, vil de ansvarlige ta over og verne avtalen, er en utbredt oppfatning.

Grindheim har hørt det samme, særlig fra Ap-folk.

– Men vi skal ikke ta noe for gitt, sier han.

– Motstanden kan eskalere. Både LO-kongressen og Frp-landsmøtet blir uhyre viktig fremover. Det vi ser er dannelsen av en allianse mellom ytre venstre og Frp - ikke ulikt mye av det som har preget Europa de senere årene, sier Grindheim.

Han mener EØS-debatten trenger en mye sterkere klargjøring av standpunktene til viktige meningsbærere, slik at folk forstår alvoret.

Alvoret ligger i en dårligere avtale med EU enn den vi har i dag. Krf programfestet sågar at det vil være naivt å tro på en bedre tilknytningsform på sitt landsmøte i helgen.

EU er i hvert fall tydelig innstilt på å gjøre et eksempel av britene. Mens Angela Merkel fremstår som forsonende, viser helgens lekkede middagsamtaler mellom Storbritannias statsminister, Theresa May, og leder i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, at EUs holdning er at Storbritannia ikke kan få en god Brexit, av frykt for at andre vil følge etter.

Tror på ny debatt om medlemskap

Debatten om hvorvidt Norge skal være et fullverdig medlem i EU har ligget død i mange år. Og med fallende interesse for internasjonalt samarbeid skulle man tro det vil forbli uaktuelt i lang tid.

Men hva om EØS-avtalens fall betyr nytt spørsmål om fullt medlemskap lenger ned i veien?

– Hvis vi få en større debatt om en ny tilknytningform, tror jeg det kan bli aktuelt å se på fullt medlemskap med medbestemmelse igjen. Særlig når vi ser hvordan det går med Storbritannia, sier Grindheim.

Powered by Labrador CMS