Samfunn

Selv om det stadig blir større motstand mot norsk petroleumsvirksomhet i det politiske landskapet, skisserer OD en oljefremtid med klampen i bånn på norsk sokkel.

– Vi har produsert olje og gass i snart 50 år og vi er fortsatt ikke halvveis

Verdien av nye funn på norsk sokkel som nå vurderes utbygd er langt større enn anslaget for Statoils elefantfelt Johan Sverdrup.

Publisert Sist oppdatert

Ved årsskiftet var det 77 funn på norsk sokkel som blir vurdert bygd ut. De fleste ligger i Nordsjøen, og de største ligger i Barentshavet.

Det kommer frem i Oljedirektoratets (OD) seneste ressursrapport.

Ressursene i de nye funnene utgjør 700 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e.). Ifølge Norsk Petroleums omregning tilsvarer det rett i overkant av 4,4 milliarder fat.

Til sammenlikning anslår Statoil at det gigantiske Johan Sverdrup-feltet, som skal i drift fra 2019, vil bidra med mellom 1,9 og tre milliarder fat olje. Selskapet omtaler det som «et av de viktigste industriprosjektene i Norge de neste 50 årene.»

I tillegg kan nær 850 millioner Sm3 o.e. produseres gjennom tiltak for økt utvinning, tror OD. Det er like mye som den totale produksjonen fra Statfjord-feltet siden oppstarten i 1979.

«Dette forutsetter at selskapene tar investeringsbeslutninger for prosjekter som allerede er identifisert,» skriver OD i rapporten.

– I Norge har vi produsert olje og gass i snart 50 år og vi er fortsatt ikke halvveis. Det er funnet enorme mengder olje og gass på norsk sokkel som fortsatt venter på å bli produsert. Vi ønsker selskaper med evne og vilje til å ta i bruk ny kunnskap og avansert teknologi. Det vil gi lønnsom produksjon i mange tiår fremover, sier Ingrid Sølvberg, direktør for utbygging og drift i OD.

Ifølge Direktoratet er det også kartlagt «et teknisk potensial for betydelige mengder olje og gass.» Gjennom å bruke avanserte metoder for økt utvinning mener de at det kan det utvinnes olje i størrelsesorden 320 – 860 millioner Sm3.

– Myndighetene forventer at alle ressurser som bidrar til verdier for samfunnet blir produsert, ikke bare de «enkle fatene». Dette krever at vi opprettholder sterke fagmiljøer og utvikler og anvender ny teknologi», sier Sølvberg.

Powered by Labrador CMS