Samfunn

Tilhengere av den høyreekstreme anti-islambevegelsen PEGIDA under en demonstrasjon i Dresden, Tyskland.

Vil ha mer forskning på ekstremisme og terrorisme

Det er klart behov for mer forskning på ekstremisme, terrorisme og radikalisering i Norge, mener et ekspertutvalg oppnevnt av Norges forskningsråd.

Publisert Sist oppdatert

Ekspertutvalget, som har hatt i oppdrag å utarbeide en plan for fremtidig forskningsinnsats på terrorisme og ekstremisme, har nylig levert sin rapport, skriver Forskningsrådet.

Underveis i arbeidet har det vært en åpen innspillrunde der det kom inn gode bidrag som er tatt inn i endelig plandokument.

Etableringen av Senter for forskning på høyreekstremisme (C-REX) har vært et viktig tilskudd til den nasjonale forskningsinnsatsen på feltet, men utvalget konkluderer med at forskningen på ekstremisme, terrorisme og radikalisering i Norge er fremdeles betydelig underdimensjonert.

Utvalget understreker at det er behov for ytterligere innsats for å skape en riktigere dimensjonering av forskningsinnsatsen i lys av den store etterspørselen etter kunnskap.

Samfunnsproblemer

– Ekstremisme, terrorisme og radikalisering kan forstås som gjenstridige samfunnsproblemer som er vanskelige eller tilsynelatende uløselige, såkalte «wicked problems», heter det blant annet i rapporten.

Det er problemer som krysser geografiske, sosiale, kulturelle og administrative grenser og som kjennetegnes av kompleksitet, usikkerhet om årsak, utvikling og om hvordan ulike mottiltak virker.

Hva myndighetene gjør, hvilke tiltak som settes i verk for å håndtere radikalisering, ekstremisme og terrorisme, hvilken effekt de har og hvordan slike tiltak mottas i befolkningen er vesentlige forskningstema som i dag ikke er tilstrekkelig belyst.

Forskningsrådet vil med utgangspunkt i rapporten jobbe videre med å utvikle en bred satsning på forskning om ekstremisme og terrorisme.

I en tid med mange hendelser og behov for handling er det viktig å sikre et godt kunnskapsgrunnlag for forståelse av årsaker til ekstremisme og terrorisme som grunnlag av politikkutvikling og iverksetting av tiltak.

Powered by Labrador CMS