Samfunn

Raskt økende boligpriser har gjort det mer krevende å få innpass i middelklassen.

Boligprisene skviser middelklassen

Middelklassen krymper. Løsningen er styrking av sosiale tilbud og høyere skatt på kapitalinntekt og arv, slår OECD fast i ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

Egen bolig og en utdanning. Oppskriften på et trygt liv i middelklassen var lenge ganske enkel. Men de siste årene har disse to tingene blitt dyrere i de aller fleste land som OECD følger med på. Det har bidratt til å krympe den globale middelklassen.

Nå advarer organisasjonen om at det vil kunne føre til mer ustabilitet. Trenden er med på å flytte velgere mot partier på ytterfløyene der de gjerne støtter mer proteksjonistiske politiske løsninger.

I den nye OECD-rapporten Under Pressure: The Squeezed Middle Class går det frem at husholdninger med en inntekt mellom 75 og 200 prosent av den nasjonale medianen er blitt relativt færre.

På midten av 80-tallet var 64 prosent av befolkingen i OECD-landene innefor denne definisjonen. I dag er det 61 prosent.

Og det peker ikke i riktig retning for unge voksne.

Mens 70 prosent av babyboomene var middelklasse, kan bare 60 prosent av de som er født på 90-tallet omtales i rapporten å være det samme.

Kanskje like så viktig for det politiske spillet er middelklassens økonomiske innflytelse. Også den har blitt mindre.

På 80-tallet var middelklassens totale årlige inntekt fire ganger så stor som den totale inntekten til de rikeste. Nå er den under tre ganger så stor.

Det koster å leve

Snittet av boligprisene har doblet seg siden 1995. Men samtidig har inntekten til middelklassen økt med bare 30 prosent. Det gjør at kostnader til bolig har økt fra 25 prosent av husholdningens inntekt til 33 prosent.

I flere land har også kostnader knyttet til utdanning og helse skutt i været de siste tiårene.

I 2018 svarte 60 prosent av foreldre i 21 OECD-land at de fryktet barna deres ikke ville få samme levestandard som de selv.

Fortsatt er det USA som har den minste middelklassen av de rikeste landene, mens de nordiske landene har den største.

–Skattlegg kapitalinntekt

– Middelklassen ligner mer og mer en båt i storm, sier OECDs generalsekretær Angel Gurría i en kommentar.

Han mener myndighetene må lytte til folks bekymringer og innføre tiltak som styrker middelklassens levestandard.

OECD tar til orde for en rekke tiltak, blant annet lavere skatt på arbeid og høyere skatt på kapitalinntekt og arv.

Powered by Labrador CMS