Annonse
Trygve Slagsvold Vedum lot traktoren stå, og tok Volvoen da han besøkte Oslo sist helg. Foto: Heiko Junge / NTB
Uken som gikk

Populistisk journalistikk og opportunistisk politikk

KOMMENTAR

To markante hendelser i det norske politiske landskapet bidrar til å underbygge et inntrykk der populisme og opportunisme kynisk tas i bruk for å overtydeliggjøre et budskap:

Den ene er TV2-nyhetenes meningsmåling denne uken, der det spørres om folket kunne tenkt seg å stemme på Arbeiderpartiet dersom Jonas Gahr Støre erstattes som partileder.

Den andre hendelsen var Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedums «spontane» biltur fra Stange til hovedstaden for å protestere mot byrådets vedtak om å gå inn for å forby bensin- og dieselbiler i enkelte områder av Oslo sentrum.

Etter min mening er begge disse medieøyeblikkene fra den siste uken talende eksempler på redaksjonell populisme og politisk opportunisme.

At Arbeiderparti-velgere tydeligvis vil ha seg frabedt å ha en leder med høyere utdanning som til og med snakker fransk, er ingen nyhet. Og bare for å ha sagt det: At mediene drøfter lederskapet i et parti som nærmest opplever fritt fall på målingene, er ikke bare naturlig, det er jobben vår.

Men i «Støre-saken» har jakten på å beskrive Jonas Gahr Støre som minst mulig skikket til ledelse gått så langt at flere enn hans nærmeste støttespillere nå snakker om «mobbing».  

Meningsmålingen om Støre på TV2 denne uken, får kritikk fra fagfolk. 

Lavmålet i jakten på Jonas Gahr Støre kom tirsdag denne uken, da TV2-nyhetene presterte å stille følgende spørsmål i en meningsmåling: Hadde du vurdert å stemme på Arbeiderpartiet dersom Jonas Gahr Støre ble erstattet som leder?

21 prosent kunne tenkt seg det ifølge kanalen. 37,5 prosent hadde kanskje stemt Ap dersom Jens Stoltenberg kom flygende hjem fra Nato.

Innslaget med meningsmålingen var etterfulgt av den sedvanlige reportasjen der gamle arbeidere i Årdal og der omkring ble intervjuet om hvor drittleie de er av Støre som Ap-leder. En av dem etterlyste «skikkelige arbeidsfolk» i partiets ledelse.

Det hele rundes av med en klassisk dessert − en politisk kommentator som forklarer for folket at Støre nok ikke kommer til å trekke seg selv om han karen som en gang i tida jobbet i Hydro ønsker det

Det TV2 gjør er mer enn å referere, speile og analysere virkeligheten – de interferer – altså produserer en ny type virkelighet gjennom tvilsom spørsmålsstilling i en meningsmåling som flere fagfolk stiller seg sterkt kritiske til.

Les egen sak her: Tvilsom meningsmåling

Det hele rundes av med en klassisk dessert − en politisk kommentator som forklarer for folket at Støre nok ikke kommer til å trekke seg selv om han karen som en gang i tida jobbet i Hydro ønsker det.

Det er mye person og mindre politikk når Støre karakteriseres som leder. Støre er ingen ekte arbeider og han er for mye fra Oslo, er noe av det som går igjen. Litt artig at både velgere og TV2 trekker fram sosialøkonomen og Oslo-gutten Stoltenberg som «redningsmann» … Særlig når Ap faktisk har en nestleder som både har vært gårdbruker og selvstendig næringsdrivende og som attpåtil kommer fra Lurøy i Nordland. Han heter forresten Bjørnar Skjæran.

Den andre saken som har opptatt meg denne uken handler også indirekte om Arbeiderpartiet. Men mest om Lan Marie Berg og Trygve Slagsvold Vedum.

Når Lan går ut på sin grønne sky, kommer det folk helt fra Stange til Oslo by.

Lan Marie Berg tåler godt å få kjeft av Slgsvold Vedum og er nok glad for at Ap og Raymond Johansen ikke bryr seg om å mene så mye om kjøreforbud for diesel- og bensinbiler. (Foto: Heiko Junge/NTB) 

Da en smilende Lan Marie Berg kunne annonsere at byrådet ønsker å innføre forbud mot diesel- og bensinbiler i flere av Oslos sentrumsgater, satt Vedum seg i sin Volvo diesel stasjonsvogn og ragga ned til hovedstaden. Han ringte Jan Bøhler og pressekorpset på veien. Trygve Slagsvold Vedum mente at han og alle de fattige dieselbileierne i Oslo måtte få kjøre hvor de ville.

Sannsynligvis trakk de et lettelsens sukk i byrådet da Vedum kom med dieselbil til hovedstaden. For i Oslo er de politiske frontene blitt svært steile. Da kan en ytre fiende være godt å ha. Det ga Vedum byen denne uken.

Like lite som man i distriktene liker at Oslo-politikere kommer til bygda for å fortelle hva som er rett politikk, så blir mange oslofolk provosert av at partiledere fra Stange gjør det samme her i byen.

Vedums stunt var etter min mening så opportunistisk og PR-rigget at det nærmer seg latterlig.

Det eneste partiet som ikke hadde tid til å mene noe om det varslede kjøreforbudet var Arbeiderpartiet

Men effekt hadde det jo selvsagt. Og etter Vedums bybesøk, heiv flere rikspolitikere seg på i debatten. Her var Bård Hoksrud fra Frp og Buskerud, her slang Audun Lysbakken seg på fra SV og Hordaland og her var Venstres Ola Elvestuen, som faktisk representer Oslo.

Det eneste partiet som ikke hadde tid til å mene noe om det varslede kjøreforbudet var Arbeiderpartiet. Byrådsleder Raymond Johansen har vært taus. Kanskje har han snakket seg hes og stum om importsmitte og koronatiltak? Kjøreforbudet i egen by får tydeligvis andre ta seg av. Denne typen tause samtykker, er jeg ganske sikker på at Ap kommer til å tape på.

I dag ser det ut for stadig flere Ap-velgere at MDG har hjemmealenefest der de uten motstand får lov til å stake ut Oslos framtid.

Annonse
Annonse