Arbeidsliv

Hvor mye kan en arbeidsgiver forlange å få vite om hva den enkelte føler, spør lederrådgiver Jan Wiese.

Måling av ansattes følelser: Kan smilefjes gi bedre organisasjonskultur?

Publisert Sist oppdatert

Langsiktig kartlegging av ansattes følelser på jobb kan bidra til en positiv endring av organisasjonskulturen, viser amerikansk forskning. Kartleggingen har også betenkelige sider, hevder ekspertene Dagens Perspektiv har snakket med.

I USA stempler ikke alle ansatte ut på vanlig måte lenger. I stadig flere bedrifter er det siste de ansatte gjør, når de går hjem fra jobb, å registrere hvordan de føler seg – der og da. Det gjør de ved hjelp av såkalte emojis. Smilefjesene blir omhyggelig registrert og analysert over en lang periode, og skal bidra til at ledelsen får kunnskap om organisasjonens følelsemessige status. Med denne kunnskapen under beltet skal ledelsen være rustet til både å kultivere og påvirke de ansatte i riktig retning, ifølge artikkelen Manage Your Emotional Culture i Harvard Business Review.

– Etisk gråsone

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS