Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Nye NAV-tall overrasker: arbeidsledigheten synker

Analytikere i Norges største banker bommet. Nå peker pilene for alvor oppover.

Publisert Sist oppdatert

– Etter noen måneder uten noen særlig endring, økte registrert arbeidsledighet med nesten 1000 personer i mai. Vi venter en videre økning i juni, men at den ikke blir fullt like stor som i mai. Det vil i så fall være på linje med Norges Banks anslag, konstaterte Nordea Markets i sin morgenrapport fredag.

De la seg dermed på linje med DNB Markets, som skrev at de ventet «en økning i den registrerte ledigheten på 0,1 prosent til 3,0 prosent i juni. Tallene er ikke sesongjusterte, og den antatte økningen er helt i tråd med det normale sesongmønsteret fra mai til juni. Bruttoledigheten, som er sesongjustert, ventes opp med 500 personer til 102 170.»

Derfor var NAVs sesongjusterte ledighetstall, som ble publisert rundt klokken 10, fredag svært overraskende. De viser nemlig at det ble 700 færre helt ledige i juni.

Det påpekes at mange startet i arbeidsmarkedstiltak i juni, slik at summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak er stabil.

– Utviklingen i arbeidsledigheten de siste månedene har vært mer positiv enn vi forventet. At antallet helt ledige minker skyldes i hovedsak at flere startet i arbeidsmarkedstiltak, men vi ser også at antallet nye arbeidssøkere har gått litt ned de siste månedene, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Ved utgangen av juni var 81 000 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 3 700 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,8 prosent i juni i fjor. Disse tallene er vel å merke ikke sesongjusterte, og sammenlignes med samme måned i fjor.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 96 800 personer, tilsvarende 3,5 prosent av arbeidsstyrken. Det er 8 700 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten var på 3,2 prosent av arbeidsstyrken.

Utflating

Yrkesgruppene ingeniør- og ikt-fag, samt industriarbeid er ledigheten har lenge hatt økning i ledigheten, og sammenlignet med juni i fjor har ledigheten økt med 35 prosent. De sesongjusterte tallene for juni viser derimot at ledigheten i disse gruppene nå er stabil.

Justert for normale sesongvariasjoner har alle yrkesgrupper relativt stabil ledighet i juni, ifølge NAV.

Ved utgangen av juni var ledigheten lavest innen undervisningsyrker og akademiske yrker, med henholdsvis 0,8 og 1,1 prosent av arbeidsstyrken, opplyser NAV. Ledigheten er høyest innen bygge- og anleggsyrker og industriarbeid, begge med 4,6 prosent.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS