Ledelse

Rekordmange toppsjefskifter

Danske selskaper skifter sjefer som aldri før. En medvirkende årsak kan være at et flertall av de danske aksjene nå er på utenlandske hender.

Publisert Sist oppdatert

For femte år på rad setter danske virksomheter rekord i lederskifter. I løpet av første halvår skiftet 113 av de 1000 største bedriftene toppsjef, melder den danske avisen Børsen.

Etter denne opptellingen har utskiftningene fortsatt, og én av dem som har forsvunnet ut er Carsten Dilling, toppsjefen i telekomkonsernet TDC. Meldingen kom i august, og Dilling erstattes av Pernille Erenbjerg, som rykket opp fra stillingen som finansdirektør/viseadministrerende direktør. TDC følger med dette samme mønster som de fleste andre store selskaper rundt om i verden: 8 av 10 velger en intern kandidat til toppsjefjobben.

Les mer om mønsteret i globale toppsjefskifter: Ny toppsjef følges av verdifall

Tall fra den danske Nationalbanken viser at utledninger sitter på et flertall av de danske aksjene, skriver Berlingske Business. Mens utlendingenes eierandel i 2011 lå på 40 prosent, var den våren 2015 på 52,2 prosent.

Henrik Brandt, adm dir for Royal Unibrew og styreleder for sjokoladekonsernet Toms har uttalt til pressen at en høyere utenlandsk eierandel medfører en ny dynamikk. Han mener at de utenlandske eiere stiller krav til finansielle resultater på en måte som man ikke har vært vant til i Danmark tidligere, og at ledere risikerer å ryke ut hvis de ikke innfrir kravene. Nye folk i styret kan også gi en ny kultur, hvor det stilles andre og nye spørsmål.

Powered by Labrador CMS