Ledelse

Hvem trenger leder?

Det svenske IT-konsulentselskapet Netlight har 800 ansatte, en omsetning på 750 millioner svenske kroner, men ingen avdelinger og ingen ledere.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har innsett at det ikke finnes ledere uten følgere. Det ultimate er å være både leder og følger samtidig, der rollen hele tiden endres etter situasjonen, sier Erik Ringertz, som var med på oppstarten i 1999, til Finansavisen.

Lederløs start

Netlight var en lederløs virksomhet helt fra starten av. Ingen kunne drive selskapet alene, og det var derfor viktig at man stod sammen som én gruppe, sier Ringertz. Og slik har det blitt værende.

– Alt gjøres gjennom nettverk, der nettverkene oppstår mer eller mindre naturlig. Vi har ingen avdelinger, men vi har tre grupper ansatte: konsulenter, selgere og rekrutterere. Disse oppretter nettverk seg imellom, basert på prosjekter. Alle ansatte er deltagere i flere ulike nettverk, og nye nettverk oppstår hele tiden, forklarer Ringertz.

Han sammenligner dynamikken med en fugleflokk; «alle individene tar egne beslutninger, men er hele tiden klar over hva de andre gjør. Ingen bestemmer hvor flokken skal, men den tilpasser seg hele tiden likevel».

– Slik er det i Netlight. Det er alltid nytt, fordi det aldri er de samme menneskene som definerer agendaen, sier Ringertz.

Alle individene tar egne beslutninger, men er hele tiden klar over hva de andre gjør

Konkurranse om relevans

Siden det ikke er noen faste personer som setter dagsordenen, blir det enda viktigere å markere sin relevans. I tradisjonelle organisasjonsstrukturer har seniorene en tydelig rolle, gjennom både kompetanse og tittel. I Netlight er det annerledes.

– I Netlight må seniorene hele tiden finne tilknytning til de nye ansatte, og fortsette å være relevante. Seniorene er bare viktige dersom de er viktige for de nye, sier Ringertz.

Kollektiv avlønning

Det er heller ingen pengeincentiver på individuell basis i Netlight.

– Selgerne har ingen salgsbonus. Rekruttererne har ingen rekrutteringsbonus, og konsulentene har ingen leveransebonuser. Derimot har alle en variabel lønn i tillegg til grunnlønnen, basert på virksomhetens felles framgang, sier Oscar Sandén ved Oslokontoret, til Finansavisen.

Powered by Labrador CMS