Advokatene svarer
Advokatene Preben Moe, Marianne
Klausen, Ole André Oftebro, Christine
Frølich Jacobs og advokatfullmektig Mia Nøkleby i Advokatfirmaet Føyen svarer i Dagens Perspektiv. Tjenesten er gratis.

ADVOKATENE SVARER
Spørsmål: Hei! Jeg jobber i en privat virksomhet, og fikk en begrenset lønnsøkning i årets lønnsoppgjør. Jeg har hørt at andre ansatte har fått høyere lønnsøkning enn meg. Har jeg krav på samme lønnsøkning som mine kollegaer?
---
Svar fra advokatene: Hei, og takk for et interessant og aktuelt spørsmål.
Årets «lønnsoppgjør» er nå på trappene i de fleste private og offentlige virksomheter. Det er ingen lovregler som gir arbeidstaker krav på lønnsøkning. Hvorvidt arbeidstaker har krav på lønnsøkning beror på hva som er avtalt i arbeidsavtalen, og om virksomheten er tilknyttet tariffavtale.
Vi starter med arbeidsavtalen. Fremgår det at arbeidstaker har rett til en bestemt årlig lønnsøkning, har arbeidstaker krav på slik oppjustering. Heter det i stedet at arbeidsgiver årlig vil foreta en «eventuell» justering, har arbeidstaker ikke krav på oppjustering av lønnen. I et slikt tilfelle kan arbeidsgiver beslutte hvorvidt alle eller bare utvalgte skal få lønnsøkning. Arbeidsgiver kan også bestemme at enkelte ansatte skal få høyere lønnsøkning enn andre.
Det gjelder likevel noen begrensninger. Arbeidstakere i samme virksomhet skal uavhengig av kjønn, ha lik lønn for samme arbeid eller arbeid av lik verdi. Formålet med dette kravet er å fremme lik lønn uavhengig av kjønn. Om arbeidet er av lik verdi, avgjøres etter en helhetsvurdering. Det legges blant annet vekt på den kompetansen som er nødvendig for å utføre arbeidet, anstrengelse, ansvar, leveranser og arbeidsforhold.
Vi må også si noe om virksomheter tilknyttet tariffavtale. Omfattes arbeidstaker av tariffavtale, vil eventuell lønnsøkning bero på de lokale og sentrale lønnsforhandlingene. På nasjonalt nivå forhandler arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene årlig om et sentralt lønnsoppgjør. Kort fortalt blir de enig om en ramme for lønnsoppgjøret. Som eksempel nevner vi at NHO og LO i år ble enige om en ramme på 4,4 prosent. Det innebærer imidlertid ikke at de som omfattes av oppgjøret, har krav på tilsvarende prosentvise lønnsøkning.
Etter at forhandlingene er ferdige på nasjonalt nivå, drøftes det lokale lønnsoppgjøret mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte i virksomhetene. De lokale forhandlingene baseres på kriteriene i tariffavtalen. Det kan eksempelvis være generelle tillegg, kompetansetillegg og individuelle tillegg. Det er bare det generelle tillegget som gis til alle arbeidstakerne. Derfor kan én arbeidstakers lønnsøkning bli både større og mindre enn en annen arbeidstakers lønnsøkning også i de tilfeller arbeidstakerne er omfattet av tariffavtaler.
Besvart av advokatene Preben H. Mo og Camilla Ødegård.