ADVOKATENE SVARER

Hvordan bør styret gå frem for å si opp en daglig leder de mener ikke fungerer?

Hvordan skal vi kvitte oss med daglig leder?

Styrelederen i den familieeide bedriften har mistet tilliten til daglig leder. Men hvordan skal styret gå fram for å bli kvitt ham?

Publisert
Har du spørsmål om arbeidsrett? Advokatene Preben Moe, Marianne Klausen, Ole André Oftebro, Christine Frølich Jacobs og advokatfullmektig Mia Nøkleby i Advokatfirmaet Føyen svarer i Dagens Perspektiv. Tjenesten er gratis. Spørsmål kan sendes til red@dagensperspektiv.no - Les mer om arbeidsrett på foyen.no

Spørsmål:

Gå til tilbud

Vi har et familieselskap med 10 ansatte, som jeg eier sammen med min far og bror. Jeg er styreleder i selskapet og vier mye av tiden min til å følge opp driften og ta vare på kundene våre.

Vi har over lengre tid opplevd å tape tillit til vår daglige leder. De ansatte rapporterer at han er lite til stede og vanskelig å få tak i, og vi har flere eksempler på at han ikke følger opp kundehenvendelser.

Mest alvorlig er likevel at vi opplever at han ikke følger opp styrets vedtak på lojalt vis. Vi opplever også at han «sminker» rapporteringen til styret. Hvordan bør vi gå frem for å bli kvitt ham?

 ---

Advokatene svarer:

Takk for spørsmålet ditt. Uten nærmere informasjon, er det vanskelig å gi konkrete råd om håndteringen. Jeg kan likevel gi noen generelle råd for å sikre at dere ikke kommer skjevt ut fra hoppkanten.

Daglig leder uten stillingsvern

Det første dere må avklare, er om daglig leder har fraskrevet seg stillingsvernet mot etterlønn. Dette fremgår av arbeidskontrakten. Dersom daglig leder ikke har stillingsvern, trenger dere ikke noen særskilt begrunnelse for å avslutte arbeidsforholdet, så lenge dere forholder dere til fristene og rettighetene som fremgår av arbeidskontrakten. Husk imidlertid at oppsigelse av daglig leder må behandles av styret.

Daglig leder med stillingsvern

Hvis daglig leder har stillingsvern, skal han i utgangspunktet behandles på linje med andre ansatte. Dette innebærer at dere må vurdere om det er et saklig grunnlag for å si ham opp. Ved vurderingen må det ses hen til at det stilles særlige krav og forventninger til daglig leder. I praksis innebærer dette at enkelte forhold lettere vil kunne gi grunnlag for oppsigelse av daglig leder enn av andre, underordnede ansatte.

Du beskriver at styret har tapt tillit til daglig leder. Det er krevende for et selskap å ha en daglig leder som ikke har styrets tillit, men opplevelsen av manglende tillit er ikke i seg selv grunnlag for oppsigelse av daglig leder. For at det skal være grunnlag for oppsigelse, må dere kunne vise til faktiske omstendigheter som gir grunnlag for tillitssvikten.

Opplevelsen av manglende tillit er ikke i seg selv grunnlag for oppsigelse av daglig leder.

Flere av forholdene du nevner, er typiske omstendigheter som kan gi grunnlag for oppsigelse av daglig leder. Særlig gjelder dette forholdene knyttet til lojalitet overfor styret og uredelighet i rapporteringen. Manglende tilstedeværelse og svak oppfølging av kunder og samarbeidspartnere er forhold som normalt bør tas opp med daglig leder, og eventuelt gi grunnlag for en advarsel, før det reageres med oppsigelse. Etter rettspraksis er det likevel ikke noe i veien for å vurdere om forholdene samlet sett gir grunnlag for oppsigelse.

Før det gis en oppsigelse, må dere avholde et drøftelsesmøte med daglig leder for å sikre at dere treffer beslutning på et faktisk riktig grunnlag. I drøftelsesmøtet må dere også avklare om det er særlige sosiale hensyn som dere bør ta hensyn til ved vurderingen. Det bør utarbeides referat fra drøftelsesmøtet.

Besvart av advokat Ole André Oftebro.

Powered by Labrador CMS