Arbeidsliv

NMBU er en av skolene som har fått bevilget penger til utvikling av videreutdanning i digital kompetanse.

Milliondryss til videreutdannings-prosjekter for bedre digital kompetanse

Regjeringen har startet opp arbeidet med en kompetansereform, hvor målet er at ingen skal gå ut på dato på grunn av manglende kompetanse.

Publisert Sist oppdatert

Fagskolen Rogaland, Fagskolen Tinius Olsen, Høgskolen Innlandet, Fagskolen Østfold, NMBU, NTNU og ÅKP AS får støtte til å utvikle fleksible videreutdanningstilbud i digital kompetanse.

– Vi må tilpasse oss når arbeidsmarkedet endrer seg, og legge til rette for at flere kan jobbe med andre oppgaver eller i ny bransje. Flere må få den faglige oppdateringen de trenger, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Pengene til utvikling av videreutdanning i digital kompetanse ble bevilget i revidert nasjonalbudsjett 2018.

Videreutdanningstilbudene som skal utvikles dekker temaer som programmering og robotisering i industrien, og hvordan virksomheter kan utnytte ny teknologi for forretningsutvikling, vekst og bærekraft. Andre tema er cybersikkerhet, personvern, IT-arkitektur, 3D-modellering og kunstig intelligens.

Kombineres med jobb

Tilbudene skal utvikles i samarbeid mellom høyskoler, universiteter eller fagskoler og bedrifter og næringsliv. Det skal være mulig å kombinere videreutdanningene med tilnærmet full jobb, for eksempel gjennom inndeling i moduler, nettbasert opplæring eller samlinger.

– Disse tiltakene markerer starten på en ny reform som vil gi flere ansatte og bedrifter tilgang til etterspurt og relevant digital kompetanse. Det er bra for den enkelte, men det også viktig for å sikre fortsatt god vekst og et bærekraftig velferdssamfunn i Norge, sier Sanner.

Prosjektene som har fått støtte holder til i Rogaland, Buskerud, Møre og Romsdal, Hedmark, Akershus, Trøndelag, Østfold og Oppland.

Regjeringen har foreslått at det settes av 37 millioner kroner til å støtte utvikling av flere slike tilbud i 2019. I tillegg kommer 30 millioner kroner til bransjeprogram for kommunal omsorgssektor og bransjeprogram for industri- og byggenæringen.

Korte og fleksible tilbud

For at fagskolene skal kunne møte arbeidslivets behov for kompetanseutvikling, har Kunnskapsdepartementet etablert en forsøksordning.

Den skal gjøre det enklere for fagskoler å utvikle korte og fleksible tilbud. Av de åtte prosjektene som får tilskudd, er tre fagskoler.

– Fagskolene er viktige i regjeringens kompetansereform Lære hele livet. De er tett på bedriftene og næringsliv, og kan tilpasse seg det som etterspørres. Mange av fagskolene har allerede flere tilbud som er tilrettelagt slik at man kan jobbe ved siden av, sier Sanner

Powered by Labrador CMS