Arbeidsliv

En ny undersøkelse viser at dansker i gjennomsnitt bruker 22 timer av en vanlig arbeidsuke på 32,4 timer på oppgaver som ikke skaper verdi for virksomheten.

Én arbeidsuke trenger ikke være lengre enn 15 timer

Mesteparten av arbeidstida går nemlig til dødtid.

Publisert Sist oppdatert

En ny undersøkelse viser at dansker i gjennomsnitt bruker 22 timer av en vanlig arbeidsuke på 32,4 timer på oppgaver som ikke skaper verdi for virksomheten. To tredjedeler av tiden er med andre år lite produktive, ifølge OECD.

Filosof Anders Fogh Jensen og antropolog Dennis Nørmark forklarer i boken «Pseudoarbejde: Hvordan vi fik travlt med at lave ingenting» at en arbeidsuke i utgangspunktet ikke hadde trengt og vært lengre enn 15 timer.

De argumenterer med at dersom alle ansatte brukte arbeidstiden på å løse oppgaver som hadde en virkelig innvirkning på virksomheten, ville man bare trengt å jobbe i 15 timers arbeidsuker.

«Pseudo-arbeid er unødvendige prosjekter, overflødige strategier og overdreven møtevirksomhet, den slags arbeid som har en tendens til å dukke opp når det virkelig haster å få unnagjort det nødvendige arbeidet,» forteller de til Business Insider.

Mer utbredt i store virksomheter

En av årsakene til at det oppstår mye dødtid på arbeidsplassen er grunnet «tilstedeværelsekulturen» som herjer på mange arbeidsplassen. I stedet for å måle fysisk tilstedeværelse, burde arbeidsgivere ta utgangspunkt i resultater og prestasjoner.

«Dødtid oppstår gjerne i større virksomheter, noe det ikke er mange av i Danmark. Det er lettere å skjule seg i en større organisasjon enn i en mindre bedrift. I tillegg har store virksomheter tendenser til å ha mer byråkrati og større prosesser,» forteller Nørmark til nettstedet Entrepreneur.

Danmark, i likhet med Norge, har høy tillit i befolkningen sammenlignet med andre land. Det er også færre prosesser og mer respekt for en balanse mellom arbeid og fritid. På den andre siden er det en mye flattere styringsstruktur, noe som resulterer i at flere skal få sagt sin mening om ting, flere møter og flere rapporter. Alt dette fører til mer dødtid-arbeid.

Problemet, mener forskerne, er at vi fremdeles har den samme tilnærmingen til arbeid som vi hadde under industrialiseringsepoken: Jo flere timer du jobber, jo mer burde du tjene.

Nørmark legger til at Danmark mest sannsynlig ikke er det landet som er verst når det gjelder dødtid. Likevel burde 22 timer hver uke som ikke blir brukt på å skape verdi for selskapet få enhver sjef til å løfte blikket.

Powered by Labrador CMS