Arbeidsliv

De norske handelshøyskolene har store planer for sine alumninettverk i en tid med høy halveringstid for kompetanse.

Lærested tilbyr gratis videreutdanning til uteksaminerte - for resten av livet

BI og NHH trapper opp alumni-krig. Nå skal det satses på kursing og livslang læring. Mens BI ansetter ny alumnibygger i toppledelsen, tilbyr NHH gratis undervisning.

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere frykter for sin egen kompetanse etter de har nådd midten av karrieren. Det har handelshøyskolen nå begynt å ta konsekvensene av. De satser nå tungt på alumni-nettverkene for å tilby faglig påfyll.

I USA har man sett en trend i noen år nå hvor utdanningsstedene tar større ansvar for kandidatenes karrierer. Det begynte med Stanford University som i 2016 lanserte Open University.

Tanken var at man ikke ble ferdig uteksaminert fra Stanford selv om man sluttet etter fire år. Som en del av utdannelsen kom det i tillegg to ekstra år på skolebenken som kunne tas ut når som helst i karrieren når man trengte faglig påfyll.

Sist uke slang University of Michigan seg på. Alle som går ut fra Michigan med en Master of business administration-grad (MBA) får nå tilgang til alle skolens videreutdanningsklasser når som helst resten av karrieren - gratis.

– Det er et livslangt partnerskap mellom universitet og person. Vi kan hjelpe dem bygge ny kompetanse før jobbene deres forsvinner, sier dekan på handelsskolen Scott DeRue til nettstedet Axios.

Han er bekymret for folk i 40- og 50-årene som opplever at kompetansen deres stadig raskere utdateres.

NHH tilbyr gratis undervisning

Det er også Birthe Kåfjord Lange, som leder executive-programmet ved NHH.

– Vi hører også om slike bekymringer blant våre tidligere studenter, sier hun.

Foto Director Phd, Birthe Kåfjord Lange, ved NHH tilbyr sine tidligere studenter gratis undervisning. Foto: NHH.

NHH sendte tirsdag ut en invitasjon til alle sine alumni om å ta kortprogrammet «Hvordan utvikle innovasjonskultur?» med Tore Hillestad helt uten kostnad. Vanligvis koster programmet 6900 kroner.

Ifølge Kåfjord Lange er ambisjonen å kunne tilby en slik gratis oppdatering en gang i året.

— Vi er midt i en prosess hvor vi profesjonaliserer alumnisatsingen vår. Vi vil ha tettere og bedre relasjon med våre tidligere studenter, sier hun. – Og faglig oppdatering er noe av det viktigste vi kan by på.

Hun er ikke bekymret for at tilbudet skal komme i konflikt med skolens lukrative tilbud om videreutdanning. Til det er de store programmene mer omfattende.

Faglige drypp

Møtet med Hillestad føyer seg mer inn i rekken av mindre smakebiter og kortere oppdateringer som NHH og BI er i ferd med å trappe opp tilbudet av i disse dager.

For rundt en måned siden lanserte NHH et program sammen med Econa, Business Upgrade, som gir alle med økonomiutdannelse, (ikke bare de fra NHH), tilbud om oppdateringer på sitt fagfelt.

Kursene går gjerne over åtte dager, fordelt på to-dagers bolker. Møtene er ikke strukturert rundt forelesninger, men filmer og casediskusjoner. Kursene gir ingen studiepoeng.

– Vi startet for en måned siden og da ble det fullbooket med en gang, forteller Kåfjord Lange.

Små faglige drypp ser ut til å ha truffet folk.

– Oppdateringer blir stadig viktigere. Da er det vår jobb å tilby ulike formater tilpasset folks tid og appetitt, fra kortere kurs til lengre MBA programmer, sier hun.

BI Utvider med ny prorektor

Rektor på Handelshøyskolen BI, Inge Jan Henjesand synes Open University har en interessant tilnærming.

Foto Rektor på Handelshøyskolen BI, Inge Jan Henjesand, utvider lederstaben for å satse på alumni. Foto: Handelshøyskolen BI.

– Vi på Handelshøyskolen BI legger stor vekt på faglig påfyll gjennom hele yrkeskarrieren for våre tidligere studenter, og vi vurderer mange måter å gjøre dette på. På BI har vi en rekke tilbud for våre alumni. Et godt eksempel er lederens verktøykasse, som er en månedlig møteplass på alle våre campus (Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim) for inspirasjon og påfyll av forskning og faglig innsikt. BI har i tillegg et aktivt globalt alumni-nettverk som arrangerer en rekke faglige aktiviteter i Europa, Asia og Nord-Amerika, sier han i en epost til DP.

Henjesand annonserte sist fredag at det til høsten vil bli et nytt ansiktet i ledelsen ved skolen. En ny prorektor for innovasjon og outreach skal få hovedansvaret for å forsterke verdiene av- og tilbudet til BIs institusjonelle partnere og alumninettverk.

Powered by Labrador CMS