Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan arbeidsgiver gi meg sparken fordi jeg nekter å gå ned i lønn?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber som selger, men har de siste månedene ikke oppnådd de fastsatte salgsmålene. Dette skyldes etter min mening et vanskelig marked, og ikke at jeg har gjort en dårlig jobb.

De fleste i min avdeling har slitt med salgene, slik som meg, men det er fortsatt jeg som ligger aller nederst. Nærmeste leder kalte meg inn til møte sist onsdag. Jeg fikk da beskjed om at jeg enten måtte gå ned rundt 20 % i lønn, eller få sparken.

Begrunnelsen var at jeg hadde gjort en dårlig jobb fordi salgstallene mine har vært så lave. Møtet varte kun i fem minutter, og jeg fikk ikke anledning til å forklare meg.

Så vidt jeg har forstått, er jeg den eneste som har fått dette «ultimatumet». Jeg svarte uansett nei, og fikk dagen etter en skriftlig oppsigelse. Har arbeidsgiver rett til å gjøre dette?

Svar: Hvis arbeidsgiver krever at du går ned i lønn, vil dette være å regne som en såkalt endringsoppsigelse. Endringsoppsigelser reguleres av de samme reglene som alminnelige oppsigelser, jf. arbeidsmiljøloven kapittel 15.

Det betyr blant annet at det normalt skal kalles inn til drøftelsesmøte før det eventuelt gis oppsigelse, se § 15-1. Det møtet du beskriver kan neppe regnes som et slikt drøftelsesmøte. Hvorvidt arbeidsgiver har hatt «saklig» grunn for oppsigelse begrunnet i forhold på din side, må bero på en helhetsvurdering av ditt arbeidsforhold, jf. § 15-7.

Spørsmålet blir da om arbeidsgiver har hatt rimelig grunn til å avslutte ansettelsesforholdet med deg. Vi har ikke tilstrekkelig med opplysninger til å vurdere dette konkret. Arbeidsgiver har imidlertid uansett ikke anledning til usaklig å forskjellsbehandle ansatte når det gjelder slike reaksjoner som oppsigelse.

Dersom du ikke ligger markant under de andre i salgstall, og dersom det kun er slik at du ble valgt ut fordi du ligger aller nederst, så vil dette lettere kunne regnes som en urimelig forskjellsbehandling. På bakgrunn av din kortfattede oppsummering av saken mener vi at du bør undersøke nærmere om denne oppsigelsen bør bestrides rettslig.

Du bør uansett be om forhandlingsmøte etter arbeidsmiljøloven § 17-3. Fristen for dette er to uker regnet fra datoen for oppsigelsen.

SBDL v/Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS