Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan arbeidsgiver kreve at jeg tar ut ferien min i oppsigelsestiden?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har vært ansatt i en virksomhet som nedbemanner, men mottok oppsigelse forrige uke. Jeg har ikke vært der så lenge, så selv om det er leit tror jeg ikke denne er gyldig. Jeg har 3 måneders oppsigelsestid, altså ut august, og ønsker å jobbe i sommer for å spare feriepengene mine til september i tilfelle jeg ikke får jobb raskt.

Arbeidsgiver sier likevel at jeg må ta ut ferie i juni eller juli, og har skrevet dette i oppsigelsesbrevet mitt. Har de lov til å kreve dette?

Svar: Det er fullt forståelig at du ønsker å spare feriepengene dine. Det lovmessige svaret finnes imidlertid i ferieloven § 8 (1), som sier at «Arbeidsgiver kan ikke uten arbeidstakers samtykke legge ferie til tid hvor oppsigelsesfristen løper etter oppsigelse fra arbeidsgiver, med mindre oppsigelses-fristen er 3 måneder eller lengre.

Arbeidstaker kan motsette seg at allerede fastsatt ferie avvikles i slike tidsrom før fratreden.» Når du har 3 måneders oppsigelsestid («eller lengre»), sier altså ferieloven at din arbeidsgiver kan kreve at du tar ut ferie i oppsigelsestiden.

På den annen side sier ferieloven § 6 at du har rett til underretning om ferietidspunktet «tidligst mulig og senest 2 måneder før ferien tar til, såfremt ikke særlige grunner er til hinder for dette». Hvis ferien ikke allerede var fastsatt tidligere og det ikke finnes noen spesielle grunner, vil du altså kunne avslå ferie i juni og deler av juli.

Du får imidlertid ikke utsatt ferien lenger enn til midten av juli eller august, da du så vidt jeg forstår mottok oppsigelse med underretning i midten av mai.

SBDL v/Kari Bergeius Andersen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS