Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Er det mulig for meg å få hel eller delvis permisjon fra min nåværende jobb mens jeg utdanner meg videre?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har jobbet hele min yrkeskarriere på samme arbeidsplass, og trives for så vidt veldig godt her.

Den siste tiden har jeg imidlertid fattet interesse for å bygge ut min egen kompetanse med utdanning i tillegg. Er det mulig for meg å få hel eller delvis permisjon fra min nåværende jobb mens jeg utdanner meg videre?

Svar: Arbeidstakeres adgang til få permisjon reguleres i arbeidsmiljølovens kapittel 12, og de nærmere vilkårene for å få utdanningspermisjon fremgår av § 12-11. Her står det at arbeidstakere som har vært i arbeidslivet i minst tre år, og samtidig har vært ansatt hos nåværende arbeidsgiver i to år, har rett på hel eller delvis permisjon for å delta i organisert utdanning.

Det er altså ingen nedre aldersgrense eller lignende, men det forutsettes at arbeidstakeren har opparbeidet seg en viss tilknytning til arbeidslivet. Dette er en bevisst skranke – ordningen skal brukes til å supplere kompetanse, ikke som alternativt studieløp.

Videre begrenses ikke permisjonsretten på bakgrunn av arbeidstakerens ansettelsesform. Både fast og midlertidig ansatte kan få permisjon, og det samme gjelder uavhengig av om arbeidstakeren arbeider i full stilling eller deltid.

Det er imidlertid verdt å merke seg at ikke all utdanning er omfattet. I henhold til bestemmelsen må all utdanning, ut over grunnskole og videregående skole, være yrkesrelatert. Dette kravet kan virke strengt, men det er ikke så snevert det kan fremstå.

Det kreves bare at utdanningen er arbeidsmarkedsrelevant, ikke at den skal være rettet mot den jobben eller det feltet arbeidstakeren jobber i nå. Yrkesrelevansen må imidlertid kunne begrunnes av arbeidstaker.

Det følger videre av § 12-11 (2) at permisjonsretten kan begrenses, dersom det er til hinder for arbeidsgivers forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer. Arbeidsgiver har altså en begrenset adgang til å nekte permisjon til tross for at vilkårene for øvrig er møtt.

Som arbeidstaker må du derfor sørge for å være proaktiv og informere tidlig om dine ønsker og planer, se også § 12-11 (4). Dersom dette overholdes vil arbeidsgiver sjelden bli hørt med en slik begrensning.

Videre kan arbeidstaker kun kreve utdanningspermisjon i en viss utstrekning, jf. § 12-11 (3). Lovgiver har her forsøkt å balansere hensynet til arbeidsgiver og arbeidstaker. På arbeidstakersiden har man vurdert det som hensiktsmessig å åpne for flere utdanningspermisjoner i løpet av karrieren. Av hensyn til arbeidsgiver har man likevel gått inn for å begrense hyppigheten.

Arbeidstaker får ikke rett til ny utdanningspermisjon før det har gått minst ett år siden den forrige, og minst dobbelt så lang tid som den foregående permisjonen varte. Dersom arbeidstakeren f.eks. har hatt permisjon i to år, vil det måtte gå fire år før ny utdanningspermisjon kan kreves.

Ved forutgående kortvarige permisjoner må det uansett gå ett år før arbeidstakeren på ny kan kreve utdanningspermisjon. Disse begrensningene er likevel ikke til hinder for at arbeidsgiveren kan samtykke til hyppigere utdanningspermisjoner.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS