Arbeidsliv

To av tre virksomheter sier at å videreutvikle egne ansatte er den største utfordringen de har som arbeidsgiver i tiden fremover, sier direktør for arbeidsrett og HMS i Abelia Birgit Abrahamsen.

Arbeidsgivere overbyr hverandre i konkurransen om de beste folka

Unge arbeidstakere med høy utdanning og ettertraktet kompetanse går gode tider i møte. Mange av dem kjenner sin egenverdi, og krever både fleksibilitet og godt betalt. Konkurransen om de beste folka blir stadig hardere. Det vil også øke etterspørselen etter seniorer.

Publisert Sist oppdatert

Dette er blant konklusjonene fra arbeidsgiverorganisasjonen Abelias ferske HR-undersøkelse. For arbeidsgivere blir altså viktigheten av å utvikle og holde på «sine egne», stadig viktigere. En årsak til dette fokuset er at konkurransen om den mest attraktive kompetansen er knallhard.

Som en av respondentene på undersøkelsen skriver: Det er «stor konkurranse om de flinkeste, og de blir tilbudt høye lønninger som vi ikke kan konkurrere med».

Undersøkelsen er nylig gjennomført blant HR-ansatte og daglige ledere i Abelias medlemsvirksomheter. 209 virksomheter svarte. Abelia-bedriftene mener ifølge undersøkelsen at det viktigste å tilby som arbeidsgiver fremover er «opplæring og kompetanseutvikling av egne ansatte, gode kollegiale fellesskap samt tillitsbasert ledelse og selvbestemmelse blant de ansatte».

– Abelia har spurt sine virksomheter om hva de opplever som de største utfordringene som arbeidsgiver i tiden fremover. To av tre sier at å videreutvikle egne ansatte er mest utfordrende, sier direktør for arbeidsrett og HMS i Abelia Birgit Abrahamsen.

Hjemmekontor

Undersøkelsen viser at ni av ti Abelia-bedrifter tilbyr hjemmekontor til sine ansatte. Det vanligste er hjemmekontor to dager i uken.

− Det er kanskje grunnen til at attraktive kontorlokaler og sentral beliggenhet vurderes som mindre viktig fremover av respondentene, sier Abrahamsen.

Hjemmekontoret har imidlertid en bakside: Svakere sosialt samhold og fellesskapsfølelse som følge av mer fleksible og hybride arbeidsformer oppgis også som en stor utfordring av 40 prosent av bedriftene.

Abelia

Abelia er landsforeningen i NHO for kunnskaps- og teknologi-virksomheter. De organiserer ca. 2.800 virksomheter med over 65.000 årsverk.

 

Kravstore og unge?

Å imøtekomme de ansattes forventninger om lønnsutvikling er for mange arbeidsgivere utfordrende i en tid der «alt er blitt dyrere». Regjeringens ekstra påslag på arbeidsgiveravgiften for lønninger over 850’ kroner, er en ekstra byrde, påpekes det i undersøkelsen.

Å finne «balansen mellom ansattes forventninger og selskapets lønnsomhet», kan være vanskelig, heter det i Abelia-undersøkelsen.

Det er gjerne hos de yngre arbeidstakerne forventingene – og også kravene – er høyest, ifølge en del av de åpne svarene i undersøkelsen. Undersøkelsen viser at yngre ansatte i dag krever både høy lønn, mye fritid og fleksibilitet, meningsfylte arbeidsoppgaver og tett oppfølging fra leder.

− Jeg er usikker på om dette er representativt, sier Abrahamsen. De unge ønsker et arbeidsliv med mening. Og så er de nok kanskje mer opptatt av balansen mellom arbeid og fritid, enn hva som var vanlig for noen år siden. Men, altså … Alle vil ha høy lønn.. Det er ikke så rart i disse dyrtider.

Birgit Abrahamsen ser imidlertid at lønn er blitt en sterkere konkurransefaktor de siste par årene.

− Yngre og flinke medarbeidere med høyere utdanning innen teknologi- og økonomifag har jo god lønnsutvikling. Det kommer til å bli enda sterkere konkurranse om den høye kompetansen framover. − Unge, flinke ansatte går gode tider i møte, sier Abrahamsen.

Seniorene kommer

Men, paradoksalt nok, fører denne utviklingen gjør også til at det blir et enda større behov for å ta vare på seniorene.

− Vi ser samtidig at det stadig blir viktigere å ta vare på seniorene. Her er det mer å hente i kampen om kompetanse og arbeidskraft, sier Birgit Abrahamsen, som mener å se at denne bevisstheten også er i ferd med å feste seg ute i bedriftene.

− Men bedriftene må gjøre en innsats for at seniorene skal stå et år eller to lenger i jobb. Dette er en gruppe som ofte har mindre gjeld og som har råd til å trappe ned. Derfor må arbeidsgivere legge til rette, slik at det blir attraktivt for dem å jobbe videre.

Abelia har identifisert følgende 8 kjennetegnene for gode framtidige arbeidsgivere:

  1. Eksperimenterende

  2. Tillitsbasert ledelse

  3. Mangfold og inkludering

  4. Arbeid med mening

  5. Psykologisk trygt arbeidsmiljø

  6. Fleksibel arbeidsplass

  7. Kompetanse og utvikling

  8. Lengre arbeidsliv

Det er altså dette som skal til for å sikre seg og å holde på de beste folka. For å kunne hake av på alle disse, trengs det svært bevisst lederskap. Og kanskje også dype lommer for utbetaling av høye lønninger.

− For mange mindre bedrifter er det vel nærmest umulig og kunne hake av «godkjent» på alle de åtte kjennetegnene?

− Mindre bedrifter har jo ikke de ressursene som de større ofte har. Derfor kan det særlig for de små bedriftene, være vanskelig å skåre høyt på alle de åtte parameterne, erkjenner Abrahamsen. − Men de små har en fordel ved at de ansatte ofte føler et større eierskap til bedriften. Det er kortere vei til beslutningene, lojaliteten blir sterkere og man føler i større grad at man er viktig og betyr noe hvis man har en nøkkelrolle i en liten bedrift, legger hun til.

Abelia har spurt hvor aktivt bedriftene jobber med de åtte ulike temaene i sine virksomheter.

− Psykologisk trygghet skårer høyest, mens også tillitsbasert ledelse og en eksperimenterende tilnærming kommer godt ut. Det som prioriteres minst er lengre arbeidsliv, altså å klare å holde på seniorene litt lenger, forteller Abrahamsen.

Men nå ser altså Birgit Abrahamsen og Abelia tegn på at interessen for seniorer vokser også hos arbeidsgiverne. Så kanskje blir det gode tider både for unge og gamle flinkiser i norsk arbeidsliv de kommende årene.

Kunstig intelligens blir stadig virkeligere

 

I Abelias undersøkelse sier 63 prosent av virksomhetene at det er svært vikt for dem å ta del i den raske teknologiske utviklingen som pågår. Det er kun «å videreutvikle eksiterende ansatte» som anses som viktigere. Analysen viser da også at 2 av 3 av alle virksomhetene har testet eller tatt i bruk kunstig intelligens i arbeidet sitt.

Abelias HR-undersøkelse bekrefter dermed det inntrykket IKT-Norge uttrykte i Dagens Perspektiv nylig, og som også kom fram i en internasjonal undersøkelse om satsing på kunstig intelligens i næringslivet: Norske virksomheter er hekta på kunstig intelligens. I alle fall så har de begynt å teste ut KI som verktøy. For som Abelia-undersøkelsen viser så er det foreløpig kun i 7 % av virksomhetene at KI brukes aktivt i større deler av organisasjonen.

Powered by Labrador CMS