Arbeidsliv

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har grunn til å klø seg i panna. Siden oktober har over 11.000 personer falt ut av arbeidsstyrken, viser AKU-tall fra SSB.

Enorme frafall i arbeidsstyrken driver arbeidsledigheten ned

Arbeidsledigheten falt nok en gang i januar. Men ekspertene har «ingen tro på dette er et riktig bilde av utviklingen i det norske arbeidsmarkedet.»

Publisert Sist oppdatert

De fleste meglerhusene var på forhånd enige om at ledigheten ville øke noe, fra 4,4 prosent i desember til 4,5 prosent i januar.

I stedet fortsatte nedgangen, til 4,2 prosent, viser SSBs seneste arbeidskraftundersøkelse (AKU).

– Forventningen om en liten økning var basert på en delvis reversering av det store fallet vi fikk forrige måned da ledighetsraten falt fra 4,7 prosent i november til 4,4 prosent, skriver Handelsbankens økonom Halfdan Grangård i dagens morgenrapport.

Ledigheten toppet seg i juli i fjor, på fem prosent. I løpet av et drøyt halvår har ledigheten falt med 0,8 prosentpoeng, hvorav 0,6 prosentpoeng den seneste tremånedersperioden (gjennomsnitt oktober – januar).

Utviklingen er ikke utelukkende sunn, slår Grangård fast.

Sysselsettingen fortsetter nemlig også å falle. Selv om det kom en oppsving mot slutten av den seneste perioden gikk det sesongjusterte tallet på arbeidsdeltakere ned med 11.000 personer (0,4 prosent) fra oktober 2016 til januar 2017, ifølge AKU. Nedgangen er innenfor feilmargin i undersøkelsen (omtrent 13.000 i dagens arbeidsmarked, ifølge SSB).

– Detaljene var igjen svake. Sysselsettingen steg riktignok med 3000 personer i personer (desember - januar, journ.anm), men det kom etter et samlet fall på 14.000 personer de to foregående månedene, skriver Grangård.

– Det har vært negativ utvikling i sysselsettingen det siste året; sammenligner vi med januar 2016, har sysselsettingen falt med 22.000 personer. Den svake utvikling i sysselsettingen har vedvart helt siden utgangen av 2014. Siden da har sysselsettingen i beste fall beveget seg sidelengs. Nedgangen i ledighetsraten vi har fått siden sommeren i fjor, har i hovedsak vært drevet av at flere trekker seg ut av arbeidsmarkedet, og ikke av at sysselsettingen stiger raskt, forklarer han.

Ifølge SSB ligger arbeidsdeltakelsen i Norge nå på 66,8 prosent.

SSB forklarer også at både arbeidsledigheten og arbeidsdeltakelsen går ned fordi gruppen som står utenfor arbeidsmarkedet (uføre, pensjonister, studenter, personer som har gitt opp å søke jobb e.l.) ble større, og arbeidsstyrken mindre. Dette har vært tendensen i hele den seneste perioden med dalende arbeidsledighet.

Også sjeføkonom i Nordea, Erik Johannes Bruce, slår fast at fallende arbeidsledighet ikke gir et riktig bilde av det norske arbeidsmarkedet.

– Skal vi tro AKU har det blitt 23.000 færre ledige siden toppen i fjor sommer. Det høres jo bra ut. Nei vil noen si, det er av feil grunn. Det er faktisk blitt 9.000 færre i jobb siden sommeren ifølge AKU. Men fordi hele 33.000 har trukket seg ut av arbeidsmarkedet har likevel ledigheten falt.

– Vi har ingen tro på dette er et riktig bilde av utviklingen i det norske arbeidsmarkedet, skriver Bruce.

Han høster også støtte fra DNB Markets-kollega Jeanette Strøm Fjære.

– Dette gjør at vi er litt mindre positive til utviklingen i arbeidsmarkedet enn ledighetsraten alene skulle tilsi. Når arbeidsledigheten faller som følge av høyere sysselsetting, er det et klart tegn på økt aktivitet i økonomien. Når nedgangen skyldes at flere forlater arbeidsmarkedet slik som nå, er det ikke like entydig positivt, skriver hun i meglerhusets morgenrapport onsdag.

Positivt i EU

Også utenfor Norge er det positiv utvikling å finne i arbeidsledighetsstatistikken.

I EU sett under ett gikk arbeidsledigheten ned med 0,2 prosentpoeng fra oktober 2016 til januar 2017.

Arbeidsledigheten i unionen ligger nå samlet på 8,1 prosent.

Forskjellen er stor fra land til land, også blant de største og mest innflytelsesrike medlemmene.

Mens Tyskland fortsetter en positiv trend, og går fra en arbeidsledighet på 4 prosent i oktober til 3,8 prosent i januar, lå ledigheten stabilt på 10 prosent i Frankrike.

Også i våre naboland går ledighetstallene ned. I Sverige er 6,8 prosent nå arbeidsledige, ned 0,1 prosentpoeng fra oktober. I Danmark er ledigheten på 6,2 prosent – 0,3 prosentpoeng lavere enn i oktober.

Powered by Labrador CMS