Ledelse

– Klokt å bruke bedriftsoppgaver

Så lenge rekrutteringen er styrende for prosessen er bruk av oppgaveløsning, med reelle cases klokt, hevder HR Norge-sjef, Even Bolstad.

Publisert Sist oppdatert

Bolstad ser det som uproblematisk å benytte seg av reell oppgaveløsning i rekrutteringsprosessen. Dette bygges stadig mer inn i rekrutteringsprosessen fordi det er en treffsikker metode, forteller han:

Foto HR Norge-sjef, Even Bolstad mener bruk av reelle bedriftsoppgaver i rekrutteringen er klokt. Foto: HR Norge

– Utgangspunktet her er jo jobbsimulering, og det å kunne løse relevante cases er noe av det mest treffsikre vi har i forhold til rekrutteringsprosesser. Derfor er det i utgangspunktet helt uproblematisk å bruke cases i rekruttering – det er faktisk direkte klokt. Dette er hovedgrunnen til at oppgaveløsning i stadig sterkere grad bygges inn i rekrutteringsprosesser, sier Bolstad.

Han påpeker at det sikkert finnes en grense et sted, der vi kan snakke om utnytting, men så lenge det er rekrutteringen som sådan som er styrende for prosessen, og at dette ikke brukes som alternativ til betalte konsulenttjenester, bør man være på helt trygg etisk grunn.

– Ansettelser er noe av det viktigste man gjør i arbeidslivet – både sett fra virksomhetens og kandidatens side. Så om arbeidet i prosessen i seg selv tar litt tid, er dette noe man ikke bare bør tåle, men faktisk applaudere. Dette gjelder vel og merke dersom det fører til bedre vurderinger – og i forlengelsen av dette: bedre ansettelser, presiserer han.

Fagansvarlig innen HR i HR Norge, Sven Kinden Iversen, ser nytten av at bedrifter benytter reelle cases i jakten på de beste kandidatene. Likevel går det en grense for hvor mye bedriftene kan utnytte deres talenter for egen vinning:

Foto Fagansvarlig i HR Norge, Sven Kinden Iversen, mener at caseoppgaver over flere dager ikke er greit. Foto: HR Norge

– Slike cases er veldig nyttige, men hensikten med å gjennomføre dem må være å kartlegge kandidatens kompetanser og tilnærming til problemløsning, og ikke at kandidatene måles på om de kommer opp med den ideelle løsningen på et spesifikt problem som bedriften måtte ha. Et case bør kunne løses i løpet av noen timer. Ting som tar dagevis er ikke greit etter min mening, understreker han.

Det er i utgangspunktet helt uproblematisk å bruke cases i rekruttering – det er faktisk direkte klokt Even Bolstad

Powered by Labrador CMS