Ledelse

Slik finner du lederstemmen din

5 tips fra en ledelsesekspert.

Publisert Sist oppdatert

Når ledere kaller inn til store møter eller skal delta på ledersamlinger er det viktig å forberede seg godt. Kunne stoffet, øve på leveransen, gjennomføre. Men det er ikke alt. Lederkommunikasjon må også være strategisk, og det er det mange som glemmer, skriver ledelseseksperten Rebecca Shambaugh hos Harvard Business Reivew.

Man må trene på «lederstemmen» sin, som hun kaller det.

Shambaugh skriver at uansett om man er førstelinjeleder, mellomleder eller toppleder, så vil budskapet ditt alltid avhenge av følgende strategiske elementer: hva du sier, hvordan du sier det, når du sier det, til hvem du sier det, og i hvilken kontekst det blir sagt. Alle disse faktorene avgjør om kommunikasjonen blir like treffende som man har håpet.

Lederstemmen handler ikke om lederevnene dine. Det handler om å signalisere at du forstår konteksten og greier å sette deg inn i andres situasjoner, og greier å kommunisere budskap som er relevante for disse.

Finn lederstemmen

Shambaugh trekker fram fem ting en leder må tenke på for å finne lederstemmen sin:

Forstå konteksten

Unngå å slenge ut en idé som ikke passer inn under møteagendaen eller situasjonen du befinner deg i. Dersom du leder møtet har du sannsynligvis en større innflytelse over hva som er konteksten, men hvis du ikke leder møtet gjør du det bedre i å holde deg til agendaen, lytte til andre, og komme med innspill som hører til temaet.

Vær visjonær

Strategiske lederer ser lengre enn sin egen rolle og funksjon. Dersom du greier å snakke på et høyere, strategisk nivå som ser organisasjonen under ett gjør du det også lettere for både deg selv og andre å ta beslutninger på grunnlag av det du har sagt.

Strategiske relasjoner

Dersom du vil tenke mer strategisk gjør du det lurt i å bygge relasjoner med sentrale støttespillere – personer som også ser ting fra et strategisk perspektiv og tar innover seg organisasjonens mål, endringer, prioriteter, visjoner og interessenter når de kommuniserer.

Det hjelper deg til å se det store bildet i stedet for å henge deg opp i dag-for-dag-kommunikasjon.

Løsninger, ikke problemer

Strategisk kommunikasjon handler om mer enn å bare peke på problemer. Dersom du samtidig kommer med forslag til løsninger har du tatt et langt steg i retning av å bli en mer strategisk kommunikator.

Hold roen

I stressede situasjoner er kommunikasjon enda viktigere enn vanlig. Dersom du greier å holde roen kan du ta kontroll over disse situasjonene og føre dem tilbake til fastlandet – til fakta og strategi i stedet for følelser og stress.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS