Ledelse

I samtale med Salesforce-sjefen Marc Benioff snakket Barack Obama om viktigeheten av å ha gode ledere i verden, samtidig som han delte sine beste råd til hvordan man kan rekruttere de beste lederne inn i sin egen organisasjon.

Slik rekrutterer du fremtidens ledere

For å skape en suksessfull organisasjon bør ledere i større grad lete etter talent på utradisjonelle steder og fremme selskapets verdier, mener USAs tidligere president.

Publisert Sist oppdatert

DAGENS PERSPEKTIV I SAN FRANCISCO. Sammen med kona Michelle driver Barak Obama The Obama Foundation som har som mål å identifisere unge ledere i slutten av 20-årene og starten på 30-årene. Programmet har kun 25 plasser, likevel fikk de inn 25.000 søknader samme året som de startet opp.

Målet med programmet er at de unge lederne skal evne å møte tre av de største utfordringene verden står overfor: klimakrisen, ekstrem ulikhet og spredning av falsk informasjon.

Klokken tikker

Under en stor konferanse i San Francisco sist uke, snakket Obama om viktigeheten av å ha gode ledere i verden, samtidig som han delte sine beste råd til hvordan man kan rekruttere de beste lederne inn i sin egen organisasjon.

– Det er viktig å ikke bare finne mennesker som blir gode ledere, men å finne de som kan få andre til i skinne, sa han.

Den største utfordringen de kommende lederne må ta fatt på er klimakrisen.

– Her tikker klokken og vi må handle før det er for sent.

Selv måtte han håndtere en av verdens største miljøkatastrofer i 2010 da rundt ti millioner fat olje havnet på havets bunn i Mexicogolfen. Obama henvendte seg til energiministeren sin som skriblet en løsning ned på en konvolutt. Løsningen til fysikeren viste seg å fungere.

– Jeg kan ikke ta æren for å finne ut hvordan vi fikk stoppet utslippene, men jeg kan ta æren for å ha rekruttert fysiker Steven Chu som min daværende Energiminister, sa Obama.

Poenget med denne historien var at ingen ledere kommer til å være i stand til å løse alle problemer selv, nettopp fordi de ikke vet nok om alt til å kunne finne ut av det.

– Mange ganger kom de beste svarene jeg fikk som president fra folk på sidelinjen, ikke i min indre krets. Jeg fant tidlig ut at det var de menneskene som faktisk gjorde jobben, sa han.

Dreamforce i San Francisco

Deltakere på årets Dreamforce i San Francisco, en årlig konferanse i regi av det globale programvareselskapet Salesforce, har stått i kø siden morgentimene for å få med seg årets høydepunkt: Barack Obama.

Kun 7500 av de totalt 170.000 deltakerne på årets konferanse sikret seg plass i salen på Moscone Center for å høre på den tidligere amerikanske presidenten i samtale med sjefen i Salesforce, Marc Benioff, om fremtidens ledere.

Dagens Perspektiv er invitert med til denne konferansen av Salesforce Norge.

Falske nyheter

En av hovedutfordringene som verden står overfor er spredning av falsk informasjon – «fake news». Dette fører igjen til politisk polarisering, økt ulikhet og bekymringer knyttet til globalisering.

Obama oppfordret teknologiindustrien til å gjøre mer for å stoppe og hindre at falsk og skadelig informasjon blir spredd på deres plattformer.

Sammen med Marc Benioff, som leder et av verdens informasjonsteknologiselskap, reflekterte han rundt de potensielle skadene som skjer som følge av mangel på kontroll over hva som publiseres på nett.

Noe av skylden retter han mot teknologiselskapene som har skapt den nye teknologien.

– Selv om ny teknologi driver innovasjon i verden, kan den også drive folk fra hverandre. Folk vet ikke lenger hva som er sant og ikke eller hva de skal tro på. Det kan være farlig.

Obama mener teknologiselskapene har en lang vei å gå for å gjøre teknologi mer inkluderende og mindre splittende.

– Jeg har fortsatt tro på at internett kan være et viktig verktøy for å forene mennesker, men akkurat nå splitter det oss, og vi har en lang vei å gå om vi skal fikse dette problemet.

Mangfold er nøkkelen

For å løse fremtidens største utfordringer, er det viktig at folk med ulike perspektiver og bakgrunn kommer sammen.

– Vi har alle blindsoner. Det er grunnen til at mangfold ikke er veldedighet. Har du ikke flerkulturelle mennesker eller kvinner i styret ditt, har du rett og slett misforstått, sa Obama.

Han viste til statistikk som er tydelig på at selskaper som har flere kvinnelige ledere og mangfold, gjør det bedre.

– Noe av det skyldes at kvinner er smartere enn menn, men noe av grunnen er også at en ensformig gruppe kommer til å overse ting som andre ville ha sett.

Reflekter verdiene

Trikset for å tiltrekke seg gode hoder er ifølge Obama å reflektere verdiene til selskapet og tydelig vise hva man står for. Verdiene blir da som et fyrtårn som leder de rette menneskene til selskapet.

– Hvis du som leder sender ut et signal om at dette er verdiene vi står for og dette er hva vi tror på, vil mennesker med de samme verdiene gravitere mot deg, sa han.

Dette er også noe av det han som presidentkandidat var mest stolt av: måten han rekrutterte talent.

– Jeg tror jeg sendte et veldig godt signal om hva jeg trodde på, og da strømmet talentene til oss. Hvis jeg bare hadde gjort et vanlig globalt talentsøk, ville jeg ikke ha endt opp med så fantastisk mange unge, flinke folk som endte opp med å jobbe under presidentkampanjen.

Et av problemene Obama snakket om var at politiske organisasjoner strever med å tiltrekke seg dyktige, unge mennesker. Han tror det har å gjøre med signalet mange politikere sender ut: at de er korrupte, krangler hele tiden og er ineffektive.

– Du kan få til fantastiske ting ved å jobbe med politikk, men organisasjoner vil ikke få tak i de beste hodene dersom de sender ut feil signaler.

Unge entreprenører

De samme spillereglene for å tiltrekke seg talent i politikken, gjelder også for organisasjoner.

– Hvis selskaper sender signal om at de kun tenker kortsiktig, at de bare bryr seg om kvartalsresultater og ikke om miljøet, at de egentlig bare ønsker å skvise ut mer penger, vil de ikke tiltrekke seg de rette folkene.

Han fortalte at de beste personene fra den kommende generasjonen har troen på teknologi, og at de har en tydelig gründermentalitet. De ønsker å gjøre en foskjell.

– Det finnes mye talent der ute, men hvis ikke din organisasjon representerer deres verdier, vil de gå andre steder.

På spørsmål om hvilke verdier som var viktige for fremtidens ledere svarte den tidligere presidenten: «Vær snill og nyttig».

Powered by Labrador CMS