Samfunn

Bjørvika i Oslo.

Andelen som pendler inn til Oslo har gått ned

Næringslivet vokser i Oslo, men verdiskapingen er større andre steder. Andelen som pendler inn til byen fra de omkringliggende kommunene er lavere enn før.

Publisert Sist oppdatert

Oslo-området har høy sysselsettingsvekst. Det går frem av en rapport som byrådet i Oslo kommune har bestilt.

I rapporten som er utarbeidet av forskere ved Transportøkonomisk institutt (TØI) og Menon, analyseres muligheter for å få til en bærekraftig byutvikling og samtidig utvikle et konkurransedyktig næringsliv i hovedstadsområdet.

Selv om Oslo er hjem til noen av landets største og mest verdiskapende næringer, er verdiskapingen lav per innbygger. Det skyldes først og fremst lavproduktive næringer som hotell, restaurant og transport, heter det i rapporten.

Oslo har også blitt mindre viktig som senter for arbeidsplasser for kommunene rundt. Det har ført til noe lavere pendling. For eksempel var det 6,3 prosent færre arbeidstakere i Nittedal som pendlet til Oslo i 2014 enn det var i 2001.

Andelen har også gått ned i Bærum, Asker ,Skedsmo, Ski, Oppegård, Lørenskog og Nesodden.

I rapporten argumenteres det for at nye arbeidsplasser bør lokaliseres der folk bor. Det vil være viktig for å nå de politiske målsettingene om et bærekraftig bysamfunn og der trafikkveksten i byområdene kan tas med kollektiv, sykkel og gange.

Nydalen nord i Oslo, trekkes frem som et vellykket blandingsområde med både arbeidsplasser og boliger og en høy andel som sykler og går.

Hele rapporten

Powered by Labrador CMS