Arbeidsliv

Det var jubel og lovord da Goliat-plattformen endelig ble åpnet for drift. Men oljenæringen kommer fortsatt til å tynge arbeidsmarkedet, tror analytikerne.

Kan arbeidsledigheten ha nådd toppen allerede?

Norges Bank har anslått at arbeidsledigheten i gjennomsnitt blir 4,6 prosent i 2016. Sjefanalytikere stiller seg tvilende i påvente av dagens registrerte ledighetstall.

Publisert Sist oppdatert

I følge Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) var arbeidsledigheten i Norge på 4,6 prosent i februar i år. Det tilsvarer 130.000 personer. Undersøkelsen viser en gradvis økning i arbeidsledigheten, fra 3,2 prosent i mai 2014 til 4,6 prosent i august i fjor. Siden det har ledigheten vært ganske stabil.

Tallene kan tyde på at svekkelsen i arbeidsmarkedet mister fart. Men hverken analytikerne i DNB eller Nordea slår seg til ro med Sentralbankens anslag om at arbeidsledigheten i gjennomsnitt blir 4,6 prosent i 2016.

– Ledigheten, målt ved AKU, steg med 40,000 personer fra sommeren 2014 til høsten 2015, i takt med fallende oljepris. De siste seks månedene har imidlertid ledighetsoppgangen vært på 6000 personer, og fra fjerde til første kvartal på det halve. Dette er innenfor feilmarginene i en slik utvalgsundersøkelse, skriver valutastrateg i DNB Markets, Magne Østnor, i torsdagens morgenrapport. Han vedgår at tallene tyder på en slakkere nedadgående kurve, men vil være forsiktig med å være for optimistisk:

– I prosent av arbeidsstyrken var ledigheten uendret på 4,6 prosent fra fjerde til første kvartal. Mens det forrige måned kunne det virke som om ledigheten var i ferd med å akselerere på nytt, ser arbeidsledigheten ut til å bevege seg mer sideveis. Norges Bank har anslått at ledigheten som gjennomsnitt for 2016 blir 4,6% og at ledigheten deretter skal avta. Vi tror Norges Bank er for optimistiske, og at ledigheten skal stige videre, slår han fast.

I dag presenteres tallet for registrert ledighet. Det kan kan kaste lys over hvorvidt ledighetsoppgangen er i ferd med å stanse, slik AKU-tallene tyder på, skriver sjefanalytiker Eric Johannes Bruce i sin rapport fredag morgen.

– De siste månedene har registrert ledighet endret seg lite, og kommer dagens april-tall inn på linje med mars-tallet vil det reise spørsmålet om toppen er nådd. Vi synes det er litt tidlig, skriver han. Oljenæringen vil fortsatt tynge arbeidsmarkedet, tror han:

– Oljerelaterte næringer er neppe ferdig med oppsigelsene, og ringvirkningen på byggevirksomhet, handel og så videre på Vestlandet vil gi svak utvikling i en rekke næringer. NAVs egne tall for meldte oppsigelser og permitteringer ligger fortsatt ganske høyt. At utviklingen i resten av landet skal blir så sterk at ledigheten likevel ikke øker virker vel optimistisk. Vi venter en økning sesongjustert på 500 personer, sier han.

Powered by Labrador CMS