Arbeidsliv

Ved utgangen av august var det registrert 84 700 helt arbeidsledige hos Nav.

Ledigheten sank i august, men er fortsatt høy

LO og Handelsbanken ser ingen bedring for sysselsettingen.

Publisert Sist oppdatert

Nav melder om 1000 færre helt ledige i august. Det kommer etter oppløftende tall i juni og juli, med henholdsvis 500 og 700 færre helt ledige.

Sesongjusterte tall fra Nav viser at summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak falt med 300 personer.

– Arbeidsledigheten fortsatte å gå ned i august. Noe av nedgangen skyldes økt tiltaksnivå, men vi ser også at det er færre som blir arbeidsledige nå enn det som var tilfellet i fjor høst. Hovedbildet så langt i år er at summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak nå ser ut til å ha stabilisert seg, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

– Ingen bedring

Handelsbanken påpeker i sin morgenrapport at nasjonalregnskapet for andre kvartal viste at sysselsettingen falt, slik den også falt i første kvartal. Dette stemmer også med SSBs arbeidskraftundersøkelse.

«Dermed ser det ikke ut til at det er en bedring innenfor sysselsettingen som gjør at ledigheten i Norge flater ut, men heller en tilsvarende utflating i arbeidsstyrken ettersom flere har trukket seg ut» skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen.

Også LO påpeker at tallene for registrert arbeidsledighet viser fortsatt høy ledighet. Samtidig som antall jobber går ned, vokser befolkningen.

– Arbeidsledigheten er stabilt svært høy. Sysselsettingen faller, antall mennesker i arbeid har sunket med 7.000 personer i år, mens befolkningen øker med 40.-50.000. Dette er alvorlig, sier LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.

Nytt tegn

Nordea Markets skriver i sin morgenrapport at de regner med moderat økning i sysselsettingen, og at med arbeidsmarkedstallene fra juni og juli ser de tegn til at «ledighetstoppen er bak oss».

Dette ser analytikerne som det viktigste argumentet for at Norges Bank vil la renta ligge urørt på neste møte i september.

«I tillegg kommer den raske boligprisveksten, markert høyere inflasjon enn ventet og en kraftig oppgang i husholdningenes tillit og forventninger til landets og egen økonomi», skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Bruttoledigheten har økt

Det er nå registrert 84 700 helt arbeidsledige hos Nav. Arbeidsledigheten er dermed på 3,1 prosent, det samme som i august i fjor.

Bruttoledigheten, summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak, er nå på 99 000 personer, 5 200 flere enn for ett år siden. Dette vil si 3,6 prosent av arbeidsstyrken, mot 3,4 prosent i august i fjor, skriver Nav.

Nav melder også at selv om antallet nye arbeidsledige har falt, er det en økning i antallet som har gått ledige i mer enn et halvt år. Blant den som har vært arbeidssøkere i mellom 52 til 77 uker, er økningen på 18 prosent. Rogaland og Hordaland har størst økning i antallet som har vært arbeidssøker i mer enn ett år.

Arbeidsministeren glad

Det går i riktig retning, konstaterer arbeidsminister Anikken Hauglie (H).

– Jeg er utrolig glad for disse tallene, sier Hauglie til NTB.

– Samtidig er det altfor tidlig å friskmelde arbeidsmarkedet og den økonomiske situasjonen. Det er fortsatt skyer i horisonten. Men vi ser tegn på at det kanskje har stoppet opp, forteller hun.

Powered by Labrador CMS