Arbeidsliv

Arbeidsgivere har svært ulik tilnærming til ansatte med psykiske utfordringer, mener Norsk forening for allmennmedisin.

Arbeidsgivere har svært ulik tilnærming til psykisk sykdom

Fastleger vet hvor viktig det er å holde kontakten med arbeidslivet og at det er viktig å komme raskt tilbake på jobb, men noen ganger er dette umulig. Da kan arbeidsgivers tilnærming være helt avgjørende.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Marte Kvittum Tangen, som er leder i Norsk forening for allmennmedisin (NFA).

Dagens Perspektiv har den siste tiden rettet fokus mot psykiske lidelser som årsak til sykefravær.

En av fem som er sykemeldt fra jobben sliter psykisk viser tall fra folkehelseinstituttet.

Ledere generelt synes det er vanskeligere å forholde seg til ansatte med psykiske utfordringer enn til de som har en somatisk diagnose, viser en fersk undersøkelse.

Legestanden har forståelse for at ledere synes det er vanskelig å forholde seg til psykisk sykdom.

– Jeg forstår godt at mange ledere synes det er vanskelig å følge opp arbeidstakere med psykiske problemer. Det er klart enklere å forholde seg til det som er konkret og med sikre tidsangivelser for bedring, sier leder i Norsk forening for allmennmedisin (NFA), Marte Kvittum Tangen.

Svært ulik tilnærming

Foto Marte Kvittum Tangen er leder i Norsk forening for allmennmedisin (NFA). Hun mener bruk av egenmelding også ved psykiske utfordringer kan være lurt for noen. Men det bør ses på som legitimt av arbeidsgiver. (Foto: Legeforeningen)

Hennes erfaring er at arbeidsgivere har svært ulik tilnærming til ansatte med psykiske utfordringer.

– Mitt inntrykk av arbeidsgiveres holdning til psykisk sykdom er veldig varierende. Noen arbeidsgivere har en veldig fin og forståelsesfull tilnærming, noe som bidrar til en lettere situasjon for den sykemeldte og noen ganger både til raskere bedring og at den sykemeldte kommer raskere tilbake på jobb helt eller gradvis.

– Andre arbeidsgivere viser derimot svært liten forståelse og har en uheldig tilnærming til den sykemeldte, sier Kvittum Tangen.

Vanlig tilstand

Psykisk sykdom i seg selv gjør jo også noe med kommunikasjon, væremåte og samarbeidsmuligheter. Ledsagersymptomer er ofte nedsatt selvtillit eller selvfølelse, selvbebreidelser, skyldfølelse, tanker om død og selvmord, konsentrasjonsvansker, nedsatt matlyst og søvnproblemer.

– Depresjon er ikke en sjelden tilstand og trolig får 15-25% av kvinner og 7-12% av alle menn behandlingstrengende depresjon en gang i løpet av livet, fortellerMarte Kvittum Tangen.

Jeg tror ingen fastleger velger sykemelding som den letteste løsning eller eneste mulighet,

Alltid sykdom som fraværsårsak

Psykisk sykdom som årsak til sykefravær kan være «så mangt». Men det er ikke slik at for eksempel konflikt på arbeidsplassen gir grunnlag for sykemelding, påpeker Marte Kvittum Tangen.

– Det er sykdom som alltid skal være årsak til sykemelding, sier hun.

For eksempel har muskelsmerter har en egen diagnosekode som legene bruker.

– Men selvsagt kan det henge sammen slik at spenninger i muskulatur kan ha en psykisk årsak. Hodepine har også en egen diagnose, men også her kan årsaken komme av psykiske påkjenninger, forteller NFA-lederen.

– Det kan selvsagt være andre årsaker til både muskelspenninger og hodepine. Hvilken diagnose som velges som hoveddiagnose er ikke alltid enkelt å avgjøre, framhever hun.

Kvittum Tangeni NFA er tydelig på at det er svært viktig å respektere psykisk sykdom som sykdom på lik linje med somatisk sykdom.

– Mange med psykisk sykdom synes dette er vanskelig, og blir kanskje både hjemme og på jobb møtt med holdninger som «det er vel bare å ta seg sammen», forteller hun.

Egenmelding også ved psykiske utfordringer

Kvittum Tangen minner om at depresjon kan være en svært alvorlig diagnose med lang tilhelingstid og altovergripende symptomer.

– Hvis det handler om å komme seg gjennom hver dag blir arbeid underordnet. Fastleger vet hvor viktig det er å holde kontakten med arbeidslivet og at det er viktig å komme raskt tilbake på jobb, men noen ganger er dette umulig. Det blir en helhets- og totalvurdering av hva som er nødvendige tiltak for å oppnå raskest mulig bedring, understreker Marte Kvittum Tangen.

Sykemelding er bare ett av mange verktøy som legen kan rå over og gi råd om, påpeker Kvittum Tangen.

– Jeg tror ingen fastleger velger sykemelding som den letteste løsning eller eneste mulighet, sier hun.

En mulighet er ifølge NFA-lederen å bruke egenmelding ved behov for kortere «time out».

– Jeg ser noen ganger at arbeidsgivere er flinke til å oppfordre arbeidstakere om å bruke dette også ved lettere psykisk sykdom. Det kan være forebyggende og effektivt, men krever at det legitimt fra arbeidsgiver. Mange sliter med dårlig samvittighet om de må være borte fra jobb og spør om legedokumentasjon for å få verifisert at det er et behov.

Powered by Labrador CMS