Både offentlige virksomheter, uavhengig av størrelse, og private virksomheter som jevnlig sysselsetter mer enn 50 ansatte, er omfattet av aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillings- og diskrimineringsloven.

ADVOKATENE SVARER

Både offentlige virksomheter, uavhengig av størrelse, og private virksomheter som jevnlig sysselsetter mer enn 50 ansatte, er omfattet av aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillings- og diskrimineringsloven.

Mangfold og likestilling: Når blir virksomheten omfattet av aktivitets- og redegjørelsesplikten?

Virksomheten har vokst i antall ansatte, og da blir man plutselig omfattet av den såkalte aktivitets- og redegjørelsesplikten, eller hva?

Publisert
Har du spørsmål om arbeidsrett? Advokatene Preben Moe, Marianne Klausen, Ole André Oftebro, Christine Frølich Jacobs og advokatfullmektig Mia Nøkleby i Advokatfirmaet Føyen svarer i Dagens Perspektiv. Tjenesten er gratis. Spørsmål kan sendes til red@dagensperspektiv.no - Les mer om arbeidsrett på foyen.no

Spørsmål

Gå til tilbud

Vår virksomhet har i løpet av det siste året økt fra 50 til 70 ansatte. 

Er da virksomheten omfattet av aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillings- og diskrimineringsloven?

Hvordan går vi i så fall frem for å oppfylle kravene?

 ---

Svar fra advokatene:

Er virksomheten omfattet av aktivitets- og redegjørelsesplikten?

Både offentlige virksomheter, uavhengig av størrelse, og private virksomheter som jevnlig sysselsetter mer enn 50 ansatte, er omfattet av aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillings- og diskrimineringsloven § 26 og § 26 a.

Omfanget knytter seg til antallet arbeidstakere, ikke antall årsverk eller stillingsprosenter.

Hvordan går vi frem for å oppfylle kravene?

Aktivitetsplikten innebærer at arbeidsgiver innenfor sin virksomhet skal arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering.

Likestillingsarbeidet omfatter blant annet områdene rekruttering, lønns- og arbeidsvilkår, forfremmelse, utviklingsmuligheter, tilrettelegging og mulighet for å kombinere arbeid og familieliv.

Virksomheten er forpliktet til å gjennomføre en arbeidsmetode i fire trinn:

  • Undersøke om det finnes risiko for diskriminering eller andre hindre for likestilling.
  • Analysere årsakene til identifiserte risikoer.
  • Iverksette tiltak som er egnet til å motvirke diskriminering, og bidra til økt likestilling og mangfold i virksomheten.
  • Vurdere resultater av arbeidet.

Alle offentlige virksomheter, og private virksomheter som jevnlig sysselsetter mer enn 50 ansatte, er omfattet av aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillings- og diskrimineringsloven

Virksomheten skal redegjøre for hva de gjør for å oppfylle aktivitetsplikten, og den faktiske tilstanden når det gjelder kjønnslikestilling i virksomheten.

Redegjørelsen skal gis i årsberetningen eller i annet offentlig tilgjengelig dokument. Gis redegjørelsen i et annet offentlig tilgjengelig dokument, og foretaket har plikt til å levere årsberetning, skal det i årsberetningen opplyses hvor dokumentet finnes tilgjengelig. 

Redegjørelsen skal utformes slik at enkeltansattes personlige forhold ikke røpes.

Besvart av advokatene Camilla Ødegaard og Ole André Oftebro.

Powered by Labrador CMS