Ledelse

3 tips mot arbeidsavhengigheten

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsavhengighet kan utvikle seg til å bli ganske alvorlig dersom går upåaktet hen, ikke bare fordi de jobber alt for mye, men også fordi overarbeidet sjelden er assosiert med glede. De fleste som overarbeider gjør det ut fra en tanke om at de må, fordi de føler at de må vise seg fram eller at de opplever angst eller skyldfølelse hvis de ikke jobber.

Arbeidsavhengighet knyttes både til stress, utbrenthet og andre psykiske lidelser.

Alice Boyes er psykolog, og gir tre tips til personer som sliter med å legge fra seg arbeidet og slappe av.

Legg merke til produktiviteten din etter du har tatt en fridag

Mange er travle gjennom arbeidsdagen, med møter og e-post og telefoner og andre avtaler. Det «faktiske» arbeidet får vente til senere på dagen eller i verste fall søndag kveld. Da starter man sjelden mandag morgen i uthvilt tilstand.

– Prøv i det minste å ta hele søndagen fri, og se hvordan dette påvirker produktiviteten din. Legg spesielt merke til om du får energi til å gjøre oppgaver du har utsett eller grudd deg til, etter å ha tatt en fridag eller frikveld, skriver Boyes hos Psychology Today.

Hun presiserer at man ikke kan forvente store produktivitetshopp etter hver fridag, men i snitt bør man se høyere topper og lavere daler for produktiviteten sin hvis man greier å legge inn regelmessige arbeidsfrie tider.

Noter deg alle gangene du sier «bare én ting til»

En arbeidsnarkoman prøver ofte å presse ut produktivitet fra all overskuddstid. I stedet for å ta en kaffepause så rekker de alltid «én oppgave til», og siden de allerede er «så godt i gang» kan de vel «like godt ta én til».

Boyes anbefaler de som sliter med arbeidsavhengighet å notere ned hver gang de har liknende tanker.

– Arbeidsavhengige må lære seg å stoppe opp i tide, selv om de er godt inne i flytsonen, skriver hun.

Vær oppmerksom på de øyeblikkene der du heller skulle gjort noe annet

En overarbeidet ansatt er sannsynligvis flink til å legge bort tanker om fritid og venner og andre distraksjonsmomenter. Kanskje er det vanskelig å nye fritiden, i og med de kunne vært mye mer produktiv og nyttig på jobb.

– Det kan derfor være nyttig å begynne å være oppmerksom på de gangene du får lyst til å gjøre noe annet enn arbeid. Noter det ned, og samle opp ideene. Over tid kan det plutselig vise seg at du har veldig mange andre interesser og kilder til glede enn arbeidet, skriver Boyes.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS