Ledelse

Føler du deg ensom som leder i kriser?

En psykolog i det svenske forsvaret har forsket på hvordan ledere kan håndtere denne typen ensomhet.

Publisert Sist oppdatert

Når kriser drar seg til og ting settes på spissen, kan være ensomt å være leder. I forsvaret, politiet og helsevesen handler det i verste fall om liv og død, og lederen er gjerne den som til slutt sitter med den endelige beslutningen.

Gerry Larsson, professor i lederskapspsykologi ved Försvarshögskolan, sier til magasinet Chef at dybdeintervjuer har vist at ensomme sjefer kan oppleve mer ensomhet enn ellers i slike situasjoner, fordi medarbeidere og andre ledere har en tendens til å trekke seg unna.

Afghanistan-studie

I de fleste lederes hverdag, vil kriser ikke handle om liv eller død, men det kan likevel være tøffe tak; for eksempel i nedskjæringsprosesser, interne konflikter, ved ulykker, vold, trakassering, sterkt medietrykk mot egen person etc. Ledere kan ha det dårlig som mennesker i slike situasjoner, og kan kanskje lære noe av hvordan ledere som står i ekstreme kriser - for eksempel under militære oppdrag – håndterer hverdagen.

Gerry Larsson forteller til Chef at en studie gjort i svenske militære styrker i Afghanistan og andre krisesituasjoner viste at de to kvinnene og de 13 mennene som deltok i studien ikke hadde symptomer på verken posttraumatisk stress eller andre psykologiske problemer fem år etter hjemkomsten. Dette til tross for at de hadde stått i situasjoner hvor de måtte forholde seg til sykdommer, rakettangrep og det ekstreme stresset det er å skulle sende unge mennesker ut i strid.

De hadde det litt moro, til tross for alt det vanskelige som hendte rundtomkring

Glimt av glede

Larsson mener at en viktig forklaring på at de klarte seg bra, de ekstreme situasjonene til tross, var at de midt i all elendigheten hadde noen ting i hverdagen som de kunne glede seg over. Dette bidro til at det ble mulig å mestre uro- og irritasjonsmomentene. I tillegg var det viktig at de opplevde at de fikk sosial støtte fra kamerater i tjenesten, foreldre, familie og venner hjemme.

– Men kameraters hjelp, fysisk trening, musikk, kortspill og andre små avbrudd fant de altså et pusterom i hverdagen der de hentet ny energi og kraft. De hadde det litt moro, til tross for alt det vanskelige som hendte rundtomkring, sier lederpsykologen til Chef.

Jobb, fritid og relasjoner

Oversatt til en mer gjennomsnittlig lederhverdag, råder psykologen ledere til å forsøke å balansere følelsen av stress og utsatthet i kriser så godt som mulig med andre faktorer, gjennom verdsette og verne om sine fritidsinteresser og relasjoner.

Han fremhever også muligheten til å reflektere sammen med andre som vesentlig. Han mener at de fleste sjefer hadde hatt godt av å ha en «kritisk venn» som de stoler på og som kan gi tilbakemeldinger i alle slags situasjoner – men særlig i de mest pressede situasjonene.

Powered by Labrador CMS