Ledelse

– Hvis du vil øke produktiviteten må du ansette bedre ledere

Publisert Sist oppdatert

Dårlig ledelse kan være en stor årsak til dårlige prestasjoner. Ifølge HR Norge og Ennovas undersøkelse «Global Employee and Leadership Index» er rundt 33 prosent av norske ledere uegnete til å lede, ifølge sine ansatte. Dette tallet er dessuten ganske konstant, og har ikke endret seg på mange år.

Hvis du har ansatte som ser på lederen sin som uskikket til å lede dem, så er det en ganske sannsynlig effekt at medarbeiderne ikke presterer på sitt beste. Kanskje øker sykefraværet, antallet misfornøyde kunder, og kanskje påvirker det til og med bunnlinja.

Én dårlig leder kan påvirke motivasjonen, trivselen og produktiviteten til mange ansatte. Løsningen til gründer og markedsfører Sujan Patel har vært enkelt: rekruttere bedre ledere.

Medarbeidere i dag trenger motivasjon langt ut over lønnsslippen og jobbsikkerhet. De trenger mening og følelsen av å bidra til noe større. Ledere står i en særstilling til å gi dem nettopp dette, skriver Patel i et innlegg hos magasinet Entrepreneur.

Ifølge det amerikanske analyseselskapet Gallup kan uengasjerte medarbeidere føre til et samfunnsmessig produktivitetstap på hele sju billioner dollar, eller over 57 billioner norske kroner. Det er penger samfunnet og bedriftene kunne spart på å ansette bedre ledere, mener Patel.

Ledere har direkte påvirkning på ansattes mål, prioriteringer, retning og mening med jobben. Da må du rekruttere ledere som vet å utnytte denne posisjonen til å påvirke ansatte i positiv retning, skape motivasjon og produktivitet, skriver Patel.

Nei til ansiennitet

Det første du må gjøre når du har erkjent at du trenger bedre ledere, er ifølge Patel å slutte å ansette eller forfremme ledere basert på ansiennitet eller tidligere prestasjoner. Jo, ansatte som presterer bra og har vært i virksomheten lenge skal bli anerkjent og belønnet, men å sette ukvalifiserte mennesker i lederstillinger hjelper ingen, skriver han.

Det beste du kan gjøre for virksomheten er å ansette de lederne som er riktige for virksomheten. De kan komme både utenfra eller innenfra, så lenge de er kvalifiserte til å motivere og skape engasjement, noe som i sin tur skaper produktive ansatte. Ansiennitet og gode prestasjoner kan du belønne med helt andre ting enn å forfremme dem til lederstillinger de ikke kommer til verken å trives eller lykkes i, skriver Patel.

Han anbefaler å se etter følgende egenskaper når man ansetter ledere:

  • Relasjonsbygging
  • Kommunikasjon
  • Teambygging
  • Problemløsing
  • Delegering

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS