Annonse
Foto: Rawpixel / CC

Slik overlever du en sjef som har nye ideer hvert 5. minutt

Det er spennende med visjonære ledere. De er alltid et steg foran, og har alltid den nye, store ideen på tungen. Ideen som skal revolusjonere.

Men det er ikke nødvendigvis så lett å jobbe for disse drømmerne.

Se for deg at du går til et møte. Du har tusen ting å gjøre, for å nå målene som ble satt forrige gang det var møte. Men siden sist har lederens kreativitet løpt løpsk, og hen har fått en ny idé. Hva gjør du? Skrinlegger du alt du har jobbet så hardt med de siste ukene, eller setter du ned foten?

Elizabeth Grace Saunders er forfatter og rådgiver innen tidsbruk. I et innlegg hos Harvard Business Review kommer hun med noen tips til hvordan man gjør det beste ut av et samarbeid med disse kreativitetslederne.

Gjensidig respekt

Det er lett å miste oversikt over rollefordelingen i en virksomhet, og med en typisk kreativ leder med mange nye ideer så kan man sitte igjen med en tanke om at «med alle andre er det bare prat» og at det «bare er jeg som får gjort noe her».

En slik holdning kan fort føre til at man mister respekt for det arbeidet lederen gjør, skriver Saunders.

Forsøk å se på de ulike rollene som komplementære – du er avhengig av lederens ideer, og lederen er avhengig av din gjennomføringsevne.

Ikke alle ideer må sjøsettes

Det er ikke slik at alle ideene til sjefen må iverksettes umiddelbart. Når man er så kreativ som de aller best visjonære, kommer ideer til dem som e-poster til deg, og på samme måte så er det ikke alt som trenger å besvares med en gang.

Du kan enkelt og greit notere ned ideen, og avvente litt. Hvis ideen ikke blir tatt opp igjen, var den kanskje ikke så viktig. Hvis den samme ideen blir nevnt flere ganger, kan det være smart å gå i gang, skriver Saunders.

Forklar tidsklemma

Det er ikke gitt at lederen og du har et likt bilde av hvor lang tid det tar å gjennomføre oppgaver.

Noe av det du kan gjøre når sjefen kommer med en ny idé, er å anslå hvor mye tid dette kommer til å ta. Hvis det er mye, kommer sannsynligvis lederen til å se på situasjonen med et litt mer realistisk blikk – er ideen viktig blir den prioritert, hvis ikke blir den kastet, skriver Saunders.

Du kan dessuten spørre hvordan den nye ideen harmonerer med de eksisterende planene. Vil sjefen at du skal nedprioriterer dine eksisterende oppgaver?

Da tvinger du ifølge Saunders lederen din til å ta et standpunkt om prioriteringer.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Annonse

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Annonse