Ledelse

Hilde Merete Aasheim ble tidligere i år ansatt som toppsjef i Hydro. Her avbildet sammen med sin forgjenger Svein Richard Brandtzæg

Kvinneandelen blant toppsjefene i de største selskapene øker

Nå er 14 av 100 toppledere i de 100 største selskapene i norsk næringsliv kvinner, ifølge CORE. I fjor vår var tallet 10.

Publisert Sist oppdatert

Når antallet kvinner i topplederposisjoner i de hundre største selskapene øker fra 10 til 14, er det en prosentvis stor økning, som viser at utviklingen går i retning av mer likestilling på toppen av næringslivet.

Dette skriver Mari Teigen, leder for CORE – Senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning og Hannah Løke Kjos, prosjektkonsulent samme sted, i kronikken «Kvinnene tar ikke over næringslivet – ennå» i Dagens Næringsliv.

Men – det er fremdeles et «men» knyttet til utviklingen.

Teigen og Kjøs skriver i kronikken hvor de presenterer de nye tallene at det i perioden er blitt foretatt – og foregår – hele 21 utskiftninger av toppledere i disse 100 selskapene. «Det er altså fortsatt langt flere menn enn kvinner som blir utvalgt når nye toppledere skal ansettes», fastslår de.

To av de mest profilerte toppleder-kvinnene som er blitt ansatt i den perioden CORE har tatt for seg, er Kristin Skogen Lund i Schibsted og Hilde Merete Aasheim i Hydro.

Det store bildet

Fører all oppmerksomheten rundt mangelen på kvinner på toppen av næringslivet til at menn nå blir forbigått ved ansettelser?

Dette har blitt debattert nå i 2019, men Teigen og Kjøs benytter anledningen til å minne om at det ikke er slik at kvinnene har overtatt norsk næringsliv: Det store bildet er som før.

Toppen av norsk næringsliv er fremdeles mannsdominert og utviklingen i retning likestilling går sakte.

3 blant de 50 i 2018

Dagens Perspektiv kartlegger årlig toppsjefer og toppsjefskifter i de 50 største selskapene på Oslo børs. I ti år har vi gjort denne opptellingen, og mannsdominansen har vært tydelig hele veien.

For 2018 viste opptellingen at de 50 selskapene ble ledet av henholdsvis 3 kvinner og 47 menn.

De små tallene til tross, 2018 ble året da det for første gang – på ti år – var tre kvinner inne på listen samtidig.

De tre kvinnene var: Kristin Skogen Lund – Schibsted, Tine Wollebekk – Norwegian Finans Holding og Birgitte Vartdal – Golden Ocean Management.

I 2019, etter Dagens Perspektivs opptelling for 2018, har Rune Bjerke annonsert at han kommer til å gå av som toppsjef i DnB. Finansdirektør Kjerstin Braathen tar over. Hun tiltrer den 1.september.

Går tregt også globalt

Konsulentselskapet Strategy& kartlegger hvert år topplederskifter i 2500 av verdens største børsnoterte selskaper. De nyeste tallene deres viser en nedgang i kvinneandelen.

I 2017 var 6 prosent av de nyansatte sjefene i 2500 av verdens største børsnoterte selskaper kvinner. I 2018 var andelen falt til 4,9 prosent.

Per-Ola Karlsson i Strategy& har tidigere uttalt til Dagens Perspektiv at kvinneandelen fortsatt er «forskrekkelig lav» og at utviklingen går «forskrekkelig langsomt».

– Vi ser lys i tunellen selv om det er en nedgang i 2018. Det er lave tall og mye som bør gjøres, men den langsiktige trenden er positiv. Vi var tross alt nede i 1 prosent for noen år siden. Grunnen til at kvinneandelen faller i år, er først og fremst at kvinneandelen i USA har falt. I andre regioner er utviklingen mer positiv.

Her kan du lese om de øvrige hovedfunnene i den globale undersøkelsen:

Powered by Labrador CMS