Arbeidsliv

Lærere og andre som driver med undervisning er utsatt for vold på jobben.

Slik skader vi oss på jobb

Det var 24.000 arbeidsulykker i Norge i 2015. 40 av dem hadde dødelig utfall.

Publisert Sist oppdatert

Fall er den typen arbeidsulykke som oftest blir rapportert til NAV, tett etterfulgt av det å bli truffet av én eller flere gjenstander.

Til sammen ble det registrert 24.000 arbeidsulykker i Norge i 2015, hvorav 45 prosent medførte fravær på fire dager eller mer. 40 av arbeidsulykker hadde dødelig utfall, ifølge nye tall fra SSB.

Vold i helsevesen og undervisning

I løpet av 2015 ble det registrert godt over 1000 tilfeller der ansatte rapporterte om «påført voldsskade».

Det er ansatte i helse- og sosialtjenester, som blant annet dekker spesialisthelsetjenester som psykisk helsevern og kommunale helse- og omsorgstjenester, som er mest utsatt for å bli påført voldsskader i arbeidstiden.

«Fall rapporteres oftest, men nesten like ofte blir det rapportert om påført voldsskade. 70 prosent av påført voldsskade i rapporteringsåret 2015 kom fra denne næringsgruppen,» heter det i SSB-meldingen.

Også i undervisning er «påført voldsskade» fremtredende. Selv om «fall» rapporteres hyppigst også her, utgjør «påført voldsskade» en betydelig andel av ulykkene: av samtlige rapporterte voldsskader sto undervisning for 16 prosent i 2015.

I industri var det «treff av gjenstand» som oftest ble rapportert, mens omtrent like mange rapporterte å ha falt eller blitt stukket av skarp gjenstand.

Elektrisitet, vann og renovasjon mest utsatt

I 2015 var det fem næringsgrupper som hadde mer enn 5,5 arbeidsulykker som ga langvarig fravær (fire dager eller mer) for hver 1000. ansatte:

  • elektrisitet, vann og renovasjon
  • jordbruk, skogbruk og fiske
  • transport og lagring
  • bygge- og anleggsvirksomhet
  • industri

For alle næringer sett under ett ble det rapportert 3,9 ulykker som ga langvarig fravær per 1000 ansatte i 2015.

Elektrisitet, vann og renovasjon hadde desidert flest arbeidsulykker som ga fravær på inntil tre dager: 8,6 ulykker per 1000 ansatte.

Undervisning, helse- og sosialtjenester og industri hadde syv eller flere ulykker per 1000 ansatte som ga kortvarig fravær. Totalt var det 5 ulykker per 1000 ansatte som ga korttidsfravær.

40 arbeidsulykker med dødelig utfall

Det var 40 dødsulykker på norske arbeidsplasser i løpet av 2015, ifølge tall fra tilsynsmyndighetene i arbeidslivet, det vil si Arbeidstilsynet, Luftfartstilsynet, Petroleumstilsynet og Sjøfartsdirektoratet. Det er det laveste tallet siden 2000.

Av de omkomne på jobb i 2015, var 38 menn og 2 kvinner.

«Den store forskjellen i dødsulykker mellom menn og kvinner er som i tidligere årganger, og ulikheten kan sees i sammenheng med kjønnsdelingen i arbeidsmarkedet. I næringer som jordbruk, skogbruk og fiske, bygg og anlegg samt industri er det overvekt av menn. Dødsulykker forekommer relativt oftere i disse næringene enn i næringer hvor kvinneandelen er større,» heter det i SSB-meldingen.

Kjønnsdeling

Av rapporterte arbeidsulykker i 2015 sto menn for om lag 57 prosent og kvinner for 43 prosent. Det er så å si ingen endring fra 2014. Fordelingen mellom aldersgruppene er også tilnærmet uendret mellom de to årene.

Statistikken baserer seg på arbeidsulykker som er rapportert til NAV i 2015. Tall for dødsulykker baserer seg på rapporter fra tilsynsmyndighetene i arbeidslivet, det vil si Arbeidstilsynet, Luftfartstilsynet, Petroleumstilsynet og Sjøfartsdirektoratet.

Powered by Labrador CMS