Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Unge vil heller ha karrierer og høye lønninger enn å nyte livet fullt ut

Flertallet av ungdommene i en fersk undersøkelse svarte at de er villige til å flytte til utlandet for å fremme sine egne karrierer.

Publisert Sist oppdatert

Unge mennesker føler at de ikke blir lyttet til av globale beslutningstakere. I dag er halvparten av verdens befolkning under 30 år. Det vil nok ikke ta lang tid før den såkalte «millennials-generasjonen» vil få sine stemmer hørt.

Nesten 25.000 mennesker mellom og 35 år fra 186 ulike land og områder har tatt del i undersøkelsen Global Shapers Annual Survey 2017 som World Economic forum la frem denne uken. 37 av de spurte var fra Norge.

Undersøkelsen viste at over halvparten av de spurte (55,9 prosent) mente at deres meninger ikke ble tatt hensyn til før viktige avgjørelser skulle bli tatt.

«Ungdommers innflytelse vil bare bli sterkere ettersom de inntar en større del av den globale arbeidsstyrken, velgerbasen og deres kjøpekraft øker,» skriver nettstedet.

Her får du fem hovedfunn fra undersøkelsen.

Bekymret for klimaforandringer

Av alle problemene verden står overfor i dag, er ungdommer mest bekymret for virkningen av klimaendringer og de menneskelige ødeleggelsene av naturen.

Dette er tredje år på rad at klimaendringer har blitt stemt fram som det best seriøse problemet i verden. Svaret antyder at ungdommer ikke er overbevist om at den globale innsatsen gjennom internasjonale avtaler som Paris-avtalen er nok for å takle problemet.

Krig og ulikhet kommer på 2. og 3. plass over ungdommens største bekymringer. Fattigdom, religiøse konflikter og regjeringens ansvarlighet og åpen er også rangert høyt.

Stor mistillit

Unge stoler ikke på media, store næringslivsaktører og styresmakter. Risikoen for såkalte «falske nyheter» i de seneste valgene kan være med på å forklare at mistilliten til media øker blant ungdom.

Litt over 30 prosent av de spurte svarte at de stole på media, sammenlignet svarte 46 prosent at de ikke stole på media.

Ungdom er like skeptiske til store næringslivsaktører, banker og styresmakter

Ungdom er like skeptiske til store næringslivsaktører, banker og styresmakter. Hele 22,7 prosent av unge er bekymret over korrupsjon.

De institusjonene ungdom stoler mest på er skoler, internasjonale organisasjoner, arbeidsgivere og domstolene.

Arbeidsnarkomane

Det er en vanlig misoppfattelse at millennials ofte er late. Global Shapers Annual Survey 2017 viser at unge er faktisk veldig karriereorienterte.

Unge rangerer lønn som viktigste kriteria når de vurderer jobbmulighetene. At jobben har en betydelig hensikt og karriereutvikling kommer på 2. og 3. plass.

Bare 16 prosent sa at de er villige til å ofre karriere og høye lønninger for å virkelig nyte livet.

For å understreke poenget med at unge mennesker ikke er late, viser undersøkelsen at flertallet (hele 81,1 prosent) er villige til å flytte til utlandet for å fremme karrieren sin.

USA, Canada, Storbritannia, Tyskland og Australia er sett på som de mest ønskelige landene å flytte til for jobbmuligheter.

Teknologioptimister

De gigantiske teknologiske fremskrittene de siste årene har skapt stor bekymring blant arbeidstakere som frykter at arbeidsgiverne vil bytte dem ut med roboter.

Hele 78,6 prosent av unge mener derimot at teknologien vil skape flere jobber enn den vil ødelegge.

28 prosent av de spurte ment at kunstig intelligens kom til å være den neste store teknologitrenden og at det vil ha en betydelig innvirkning på samfunnet.

Utdanning er den sektoren de unge tror vil ha størst nytteverdi av de nye teknologiene

Utdanning er den sektoren de unge tror vil ha størst nytteverdi av de nye teknologiene. Bare 3,1 prosent av de spurte hadde stolt på en robot til å ta avgjørelser på deres vegner.

Nå de unge ble spurt om de kunne tenke seg å operere teknologi eller en chip under huden, svaret 44,3 prosent at de var imot det konseptet.

De bryr seg om andre

Millennials er en empatisk generasjon, ifølge undersøkelsen. Dette er best illustrert i spørsmålet om de ville sluppet inn flyktninger i sine land – her svarer nemlig tre av fire (73,6 prosent) at de ville ønsket flyktninger velkommen til sine hjemland.

Mer enn halvparten av ungdommene mente at regjeringene kunne gjort mer for å inkludere flyktninger i den nasjonale arbeidsstyrken. Bare 3,5 prosent svarte at flyktningene burde bli sendt ut av landet.

I en tid med global usikkerhet der mennesker og nasjoner i større og større grad beveger seg i retning mot å bli isolert fra omverden, ser de fleste ungdommer seg selv som «bare menneske», i motsetning til å identifisere seg med et bestemt land religion eller etnisitet.

Powered by Labrador CMS