Arbeidsliv

Finansminister Siv Jensen og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er over den verste kneika.

Fortsatt fall i arbeidsstyrken

Arbeidsstyrken falt mer enn sysselsettingen i juni. Dermed falt også arbeidsledigheten noe.

Publisert Sist oppdatert

Justert for sesongvariasjonar var det 118.000 arbeidsledige personer i Norge i juni. Det utgjorde 4,3 prosent av arbeidsstyrken, ned 0,2 prosentpoeng fra mars. Det kommer frem i SSBs seneste arbeidskraftundersøkelse (AKU)

Nedgangen i ledigheten forklares ved at sysselsettingen falt med 6000 personer, mens arbeidsstyrken falt noe mer - med 8000.

Utviklingen var som ventet.

På et drøyt år har ledigheten falt med 0,7 prosentpoeng, fra toppnivået i juni 2016 på fem prosent. Høsten i fjor bød på en bratt nedgang, noe som hovedsakelig ble forklart med et fall i arbeidsstyrken, som igjen henger sammen med nedgangen i yrkesdeltakelsen.

Men, som seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets Marius Gonsholt Hov påpeker i onsdagens morgenrapport, «selv om yrkesdeltagelsen falt noe i juni, kom dette etter en liten oppgang i foregående måned. I alt har yrkesdeltagelsen beveget seg sidelengs siden januar i år, og kan dermed se ut til å ha bunnet ut.»

Han tror dessuten at SSBs Arbeidskraftundersøkelse undervurderer den «egentlige farten i sysselsettingsveksten.» Noen eksplosiv vekst tror han derimot ikke på.

«Ja, sysselsettingen skal opp i takt med sterkere BNP-vekst. Men yrkesdeltagelsen er fremdeles på et lavt nivå. Og lavere enn hva vi kan forklare med trege strukturelle endringer, slik som befolkningsaldring. Derfor tror vi også at sterkere sysselsettingsvekst vil føre til at flere melder seg på arbeidsmarkedet igjen (oppgang i yrkesdeltalgelsen). Dermed blir også nedgangen i ledigheten bare gradvis,» skriver han.

I DNB Markets tror de det samme.

«AKU-tallene viser også en temmelig vissen utvikling i sysselsettingen, men her tyder nasjonalregnskapstallene på en noe større oppgang,» skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal.

Dermed tyder nok et tall på at den verste krisen på lang tid i norsk økonomi og arbeidsmarked er over. Det er ikke nødvendigvis godt nytt for Arbeiderpartiets ambisjoner om å ta over makta i landet etter valget 11. september. De har basert mye av sin valgkampstrategi rundt krisen.

De seneste meningsmålingene viser krisetall for Ap og Støre.

Onsdag møttes regjeringen til budsjettkonferanse. Der uttalte statsminister Solberg til NTB at «pilene peker i riktig retning etter en vanskelig tid for norsk økonomi».

– Nå går ledigheten ned, veksten opp og flere kommer i arbeid, sa hun.

Statsministeren varslet også strammere pengebruk i neste års statsbudsjett.

Powered by Labrador CMS