Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Foreldrepermisjon regnes med i ansettelsestiden, bemerker DP-juristene.

Kan ansatte nektes permisjon for utdanning?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har en ansatt som har søkt utdanningspermisjon etter arbeidsmiljøloven § 12-11. Hun har kommet inn på et organisert utdanningstilbud, og har vært i arbeidslivet i fem år tilsammen. Hun har vært hos oss i to og et halvt år, men har i løpet av ansettelsesperioden hatt ett års foreldrepermisjon. Regnes slik permisjon med i kravet om to års ansettelsestid hos oss? Vi synes det passer dårlig at hun skal ha ny permisjon nå igjen. Jeg tenker at vi må kunne si nei til utdanningspermisjon, siden hun har hatt annen permisjon og derfor ikke vært på jobb sammenhengende i to år.

HR-assistent

Svar: Ja, foreldrepermisjonen regnes med, og hun har oppfylt kravet til to års ansettelsestid. Det følger av forarbeidene at den ansatte faktisk må ha utført arbeid for arbeidsgiver i hele opptjeningsperioden på to år, for å ha rett til utdanningspermisjon. Men, det er gjort unntak for perioder med fravær på annet lovfestet grunnlag, som for eksempel foreldrepermisjon. I deres tilfelle betyr det at hele ansettelsestiden regnes med ved vurderingen av om opptjeningstiden for utdanningspermisjon er oppfylt. Hvis dere skal avslå søknaden, må dette begrunnes i at permisjonen «vil være til hinder for arbeidsgivers forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer», se arbeidsmiljøloven § 12-11 (2). Det skal normalt en del til for å avslå søknad på det grunnlaget.

Dersom dere kommer til at dere skal gi avslag på søknaden om utdanningspermisjonen, gjelder det visse frister dere må følge, se arbeidsmiljøloven § 12-11. Dersom det oppstår tvist om hvorvidt vilkårene er oppfylt, kan tvisten bringes inn for tvisteløsningsnemnda etter arbeidsmiljøloven.

SBDL v/ advokatfullmektig Maria Eek Stefansson

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS