Arbeidsliv

En jakt på syndebukker

Arbeidsmiljøundersøkelser ender oftest med å ta mannen og ikke ballen, mener forsker.

Publisert Sist oppdatert

Resultatet er ofte at man ender opp med å gyve løs på nærmeste leder eller arbeidstaker med gale holdninger eller mangel på motivasjon, sier forsker Bitten Nordrik til Aftenposten.

Hun er ute med en bok om temaet. Hun mener metodikken i kartleggingen av psykososiale forhold på arbeidsplassene ikke åpner for å ta tak i mer grunnleggende forhold: Hvilke verdier virksomheten vektlegger ved belønning av medarbeiderne, eller betydningen av store endrings- og omstillingsprosesser på arbeidsmiljøet og trivselen.

Kritikken hennes mot de standardiserte spørsmålene som vanligvis brukes, er at de individualiserer arbeidslivsutfordringene: Det som skjer i jobben kobles til den enkeltes personlige egenskaper og livssituasjon.

Robert Salomon ved Arbeidsforskningsinstituttet skriver at de ansattes representanter kommer i en gisselsituasjon ved slike undersøkelser enn en reell mulighet til å påvirke opplegget og dermed også resultatet – selv om konsulentselskapet som gjennomfører undersøkelsen gir inntrykk av det.

I den YS-tilknyttede fagorganisasjonen Safe mener de kartlegging av arbeidsmiljø må inn i fastere former så, de ikke kan brukes til å bli kvitte enkeltpersoner og brysomme representanter for de ansatte, skriver Aftenposten.

Powered by Labrador CMS