Arbeidsliv

Rapporten anbefaler investorer å se på likestilling i styret og ledelse, likelønn, karrieremuligheter og fleksibel arbeidshverdag for å finne ut om selskaper ivaretar likestilling.

Slik investerer du i likestilling

Publisert Sist oppdatert

Storebrand og organisasjonen CARE var initiativtakere til likestillingsrapporten Investing in Gender Equality som ble lagt frem denne uken.

Rapporten sammenfatter flere internasjonale undersøkelser som viser at det er en klar sammenheng mellom økt likestilling og lønnsomheten i form av avkastning på egenkapital og driftsmargin.

Administrerende direktør i Storebrand asset Management, Jan Erik Saugestad, har en rekke tips til hvordan investorer kan finne ut av om selskapene ivaretar likestilling.

– Først og fremst, finn din egen vei. Se på måten du investerer på. Tenk hvordan du kan bruke denne muligheten til å bli bedre. Sørg for at du definerer noen konkrete mål. Opptre som en eier av selskaper og still krav til hva som skal rapporteres, anbefaler han.

Selv har han troen på at det som blir målt, ønsker man å forbedre. Det ligger nemlig i vår natur.

Mobilt nettverk

Foto Administrerende direktør i Storebrand asset Management Jan Erik Saugestad. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

Rapporten anbefaler investorer å se på likestilling i styret og ledelse, likelønn, karrieremuligheter og fleksibel arbeidshverdag for å finne ut om selskaper ivaretar likestilling.

Investorer oppfordres også til å finne selskaper som leverer produkter og tjenester som fremmer likestilling i samfunnet.

– Investorene er nødt til å stille krav til seg selv, sier Saugestad.

Et eksempel på dette er å investere i selskaper som jobber for mobilnett i områder hvor det er dårlig. Mobilt nettverk øker sannsynligheten for kvinner å få tak i for eksempel mobiltelefon og bankkonto. Dette gjelder store deler av verden.

– Helt overordnet kan man velge å investere i de selskapene som har et aktivt likestillingsperspektiv. Slike bedrifter er mer stabile og lønnsomme. Den andre måten er å investere i selskaper som bidrar til løsninger og som fremmer økonomisk vekst som flere kan delta i, sier direktøren.

Økonomiske fordeler av å investere i likestilling:

  1. Man øker økonomien totalt sett.

  2. Man øker produktiviteten

  3. Styrker den økonomiske motstandsdyktigheten

Kilde: Investing in gender equality 2019

Billioner av dollar

Siden midten av 1990-tallet bestemte Storebrand seg for å satse på bærekraft. I stedet for å gjøre dette ved siden av resten av virksomheten, ville selskapet at bærekraftperspektivet skulle gjelde all kapitalen deres.

– Vi har hatt en overbevisning om at dette er riktig. Det gjelder også mangfold og likestilling. Derfor bruker vi mye tid på å se hvordan vi kan integrere denne innsikten inn i alle investeringer som vi gjør, sier Saugestad.

På globalt nivå forventes det at det må investeres mellom fem og syv trillioner dollar årlig for å nå bærekraftsmålene.

– Det er store tall og store muligheter.

 

Bruke innkjøpsmakten

Foto Generalsekretær CARE Gry Larsen. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Generalsekretær i CARE, Gry Larsen forklarer at investorer har en betydelig pengemakt til å nå de globale målene, samtidig som det er god business.

– Det en vinn-vinn situasjon for alle. Dette er en god mulighet til å få god avkastning på en investering.

Hun har, sammen med rapportforfatterne, en rekke råd til myndighetene om hva de kan gjøre for å fremme likestilling. Et av rådene går ut på å bruke innkjøpsmakten og stille krav til leverandører av tjenester som staten benytter seg av.

– Staten burde bruke makten sin i selskaper som de er eiere og deleiere, sier hun.

I tillegg anbefales myndighetene å gjøre likestilling til et topp prioritert område i utenriks- og utviklingspolitikken.

World Economic Forum kom med en rapport i fjor høst hvor de anslår at dersom man klarer å skape 25 prosent mer likestilling innen 2025, vil det utgjøre 5,3 trillioner dollar til verdensøkonomien. Dessverre peker de også på at det med dagens tempo vil ta 202 år før det er full økonomisk likestilling i verden.

– Vi har ikke råd til å vente så lenge, slår hun i bordet.

Fordeler ved å ha kjønnsbalanse i selskaper:

  • En sterkere bedriftskultur

  • En bedre lederstil

  • Høyere produktivitet

  • Tilgang til nye markeder

  • Økte bedriftsytelser

  • Økt evne til å tiltrekke seg talenter og beholde dem.

Kilde: Investing in gender equality 2019

Enorme barrierer

I dag har 104 land det nedskrevet i lovverket at kvinner ikke kan innta bestemte jobber. noen land har du som kvinne ikke rett til å stå i betalt arbeid hvis du ikke får tillatelse av en mann.

I mange land er det forskjeller på arverettigheter mellom menn og kvinner. I noen land kan du ikke eie land dersom du er kvinne.

– Barrierene for kvinner økonomiske utvikling er enorme. Hvis vi klarer å få bort noen av disse barrierene og sørger for at kvinner får økonomisk utvikling, kommer vi til å redusere fattigdom, øke likestillingen og skape økonomisk vekst i de landene, sier Larsen.

Powered by Labrador CMS