Ledelse

Det er rekordfå norske bedrifter som har skiftet sjef så langt i 2018, ifølge Finansavisen. Et av unntakene er Kværner, som våren 2018 ansatte Karl Petter Løken (bildet) som ny konsernsjef.

Færre bedrifter bytter sjef

Statistikk fra 3290 norske bedrifter viser at bare 5,3 prosent av dem har byttet sjef så langt i år, melder Finansavisen.

Publisert Sist oppdatert

Finansavisen har fått gjennomført en undersøkelse blant norske bedrifter med omsetning på over 5 millioner kroner, som viser hvor mange av bedriftene det er som har byttet leder.

Årets utskiftningstakt, på 5,3 prosent, er den laveste avisen har målt siden 2005. Det året hvor det ble målt høyest utskiftning av sjefer i årets tre første kvartaler, var i 2008. Da ble 7,4 prosent av lederne byttet ut.

De store skifter oftest

De store selskapene skifter sjefer langt oftere enn de små, konstaterer Finansavisen. Blant selskaper med omsetning på mellom 5 og 25 millioner kroner har 4,2 prosent skiftet ut topplederen så langt i år.

Blant bedrifter med omsetning på over 250 millioner kroner er tallet 10,7 prosent.

De 50 største

Dagens Perspektiv/Ukeavisen Ledelse kartlegger ved hver årsslutt lederskiftene i de 50 største selskapene på Oslo Børs, målt etter markedsverdi.

De siste fire årene har utskiftningstakten i disse selskapene vært fallende, fra 16 prosent i 2014 til 6 prosent i 2017. Fjorårets utskiftningstakt er den laveste utskiftningstakten Dagens Perspektiv har målt etter at kartleggingen startet i 2009.

Til sammenligning viste de nyeste tallene fra den internasjonale kartleggingen til konsulentselskapet Strategy& at 14,9 prosent av 2500 av de største selskapene i verden skiftet sjef i 2016.

Konjunkturavhengig

Lederutvelgene Mette Krogsrud, fra Korn Ferry, og Ole Petter Melleby, fra Isco Group, uttalte til Dagens Perspektiv/Ukeavisen Ledelse i fjor at utskiftningen av toppsjefer ser ut til å være konjunkturavhengig. Andelen toppledere som skiftes ut ser ut til å være lavere når økonomien har et oppsving. Styret og eiere er rolige. De ser ikke behov for å skifte ut toppsjefen.

Året 2008, som er året med høyest utskiftning i Finansavisens statistikk, var et år hvor det var tøffere tider i næringslivet. 2008 var året da finanskrisen skjøt fart, etter at investeringsbanken Lehman Brothers hadde gått konkurs.

Dagens Perspektiv/Ukeavisen Ledelses statistikk starter i 2009, i 2009 - som også var et finanskrise år - lå utskiftningstakten på 20 prosent. Det er den høyeste utskifningstakten i undersøkelsen, så langt.

Powered by Labrador CMS