Ledelse

En altfor fri lederstil kan virke skremmende for ansatte og teamledere.

Frie tøyler kan være en farlig lederstil

Publisert Sist oppdatert

Detaljstyring og kontrollbehov blir ofte forbundet med dårlig ledelse, likevel kan det være like skummelt å ha for frie tøyler når det kommer til å lede sine ansatte.

I et forsøk på å oppmuntre sine ansatte til å ta mer ansvar for arbeidshverdagen sin, innførte administrerende direktør i finansselskapet BodeTree Chris Myers en friere lederstil.

Tidlig i karrieren sin skiftet han lederstil fra å tvinge meningene sine på andre, unngå kritikk og diktere alle planer til å være en leder som lyttet til andre og la ansatte i mye større grad ta over styringen.

Han skriver derimot på Forbes at han tok den frie lederstilen ett skritt for langt.

– Jeg trodde det beste måten å oppmuntre teamledere var å gi dem frie tøyler. Problemet var at den dette ikke var den beste måten å oppmuntre dem. Oppmuntring handler om å gi mennesker retningslinjer, ansvar og verktøyene til å oppnå målene sine, forklarer Myers.

Videre forklarer han at det å lene seg tilbake i godstolen å la teamledere løpe fritt i hver sin retning ikke gjør de ansatte noen tjenester. Faktisk fører denne type lederstil til mer frustrasjon innad i virksomheten.

Skape balanse

Meyers mål for 2018 er å skape balanse i sin egen lederstil. Dette betyr å ta tilbake noe av kontrollen, fungere som en veileder og koordinere teamlederne.

– Jeg vil være involvert i alt som skjer, støtte, oppmuntre og holde folk ansvarlige, skriver han.

Oppmuntring handler om å gi mennesker retningslinjer, ansvar og verktøyene til å oppnå målene sine

En annen lederfeil han innrømmer å ha gjort i det forbigående året er å la stress og bekymringer sette tonen for hele selskapet.

– Forandring og stress går hånd i hånd og 2017 var året da selskapet vårt virkelig gikk gjennom store endringer. Det ville vært en underdrivelse å si at det var et stressende år, sier Meyers.

Setter tonen

Ledere setter tonen for selskapet. I fjor valgte Meyers å fokusere på de skremmende elementene ved endring i stedet for de spennende mulighetene. I stedet for å fokusere på de positive sidene av omstillingen selskapet sto overfor, valgte han å fokusere på de negative; risikoen, frykt og usikkerhet.

– Bekymringene mine ble overført til teamlederne. Siden vi valgte å fokusere på det negative, virket det som alt som skjede var negativt. Heldigvis stemmer også det motsatte. Når man fokuserer på det positive, skjer positive ting, skriver han.

Moral er et viktig element i hvilken som helst lederstil; man faller i den retningen man lener seg. Det gjelder derfor å holde seg i balanse og være klar over hvilken retning man lener seg mot.

– Mitt nyttårsforsett som leder er at jeg skal styre følelsene mine på en bedre måte og velge å fokusere på det positive i stedet for det negative. Dersom jeg lener meg mot optimisme vil teamlederne mine gjøre det samme, skriver han.

Lag en korttidsplan

Meyers kommer fra finansbransjen der man ofte har en tendens til å fokusere mye på strategi og det «store bilde».

– Jeg og medgrunnleggeren min deler denne tendensen. Vi trekker raske konklusjoner og hopper ofte over de taktiske stegene for å nå disse konklusjonene.

Vi trekker raske konklusjoner og hopper ofte over de taktiske stegene for å nå disse konklusjonene

I fjor valgte Meyers å fokusere på den enorme innvirkningen det ville ha på franchiseindustrien at hans eget selskap slo seg sammen med et annet. Han undervurderte derimot stegene som måtte til for å nå dette ambisiøse målet.

– Strategi er fantastisk, men det er verdt lite uten taktikk. Planlegging ligger i detaljene og det er derfor viktig å fokusere på dag-til-dag operasjoner dersom man har håp om å gjennomføre strategien, skriver Meyers.

I 2018 er målet hans å fokusere på de taktiske aspektene som må utføres for å oppnå ambisjonene og følge fremtidsstrategien.

– Endringene selskapet gikk gjennom i 2017 gjorde meg til en mer moden leder. Det å reflektere over mine egne feil som leder er første steg i prosessen for å bli den type leder selskapet mitt nå trenger, skriver han.

Powered by Labrador CMS