Ledelse

Forhandlingers ­forunderlige kjemi

Ekte samarbeidsvilje inngir tillit og skaper langsiktige relasjoner. Like fullt forhandler én egoist og én samarbeidende person fram bedre resultater på kort sikt enn det to som ønsker samarbeid får til, viser ny studie.

Publisert Sist oppdatert

Avtaler er sjelden noe som er hugget i stein. Det kan forhandles om det meste, i privatlivet, i politikken og på jobben.

– Vanlige forbrukere forhandler vanligvis bare om pris på spesielle produkter, som hus og biler, men organisasjoner forhandler hele tiden. De operer nesten aldri med faste priser og kontraktsforhold. De kommer i stedet sammen og diskuterer priser, kvalitet, leveringstid, kredittid og hva det skal være av betingelser, sier Sinem Acar-Burkay, som i juni disputerte for doktorgradsavhandlingen Essays on relational outcomes in mixed-motive situations ved Handelshøyskolen BI.

I doktorgradsarbeidet sitt har hun studert tillit og relasjoner i lys av ulike motiver hos forhandlere. Hun har også studert hvordan behovet for å skjære igjennom for å få avsluttet en sak raskt påvirker tilliten partene imellom.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS