pris og rente

Årets bil 2003: Ingen klare favoritter

Car of The Year, som er den offisielle betegnelsen, er den mest prestisjetunge bilprisen i Europa. For bilprodusentene som alle deltar med sine nye modeller, er det som å vinne en biltest ispedd litt nasjonalisme og en smule subjektivitet utført av 58 biljournalister.

Publisert Sist oppdatert

Til 2003-prisen, hvor vinneren offentliggjøres19. november og får prisen ved en tilstelning i Spania i januar, var det nominert ca. 30 biler – alt fra småbiler som Citroën C-3 og Daewo Kalos til Audi A-8 og Range Rover i luksusklassen. Av disse 30 bilene laget juryen en shortlist på syv biler, og det er en av disse som vil bli Årets Bil når journalistene har sendt sine poeng til sekretariatet.

PRIVAT PRIS

Det har i alle år vært skumlet litt over sammensetningen til juryen. Norge har bare et medlem. For tiden er det redaksjonssekretær i NAFs medlemsblad Motor, Rune Korsvoll. De som ikke mener at Korsvoll burde sitte i juryen, har som oftest selv hatt lyst på jobben som medfører like mye prestisje for journalistene som de bilene som blir de syv endelige kandidatene til Årets Bil.

Årets Bil pris er en ren privat affære som «eies» og settes i scene hvert år av syv bilblader i Europa. Svenske Vi Bilägare er det eneste nordiske bilmagasinet som er med på eiersiden. Det er eierne som utpeker jurymedlemmer. Hvem som skal sitte i juryen er derfor en sak som avgjøres «på kammerset».

- Vi får vite hvem man har tenkt å peke ut, men det er aldri flere kandidater eller noen form for avstemning, forteller Korsvoll.

Juryen domineres av journalister fra land som har egen bilproduksjon. Tyskland, Frankrike, Italia og Spania har for eksempel 6 medlemmer hver, Sverige 3, mens Norge, Finland og Danmark har ett medlem hver. Ordningen har ført til at Tyrkia, som er blitt en stor produsent av biler fra forskjellige merker, er tatt inn i juryen.

Jurysammensetningen har også ført til en viss søreuropeisk dominans når det gjelder valget av Årets Bil. Volkswagen har bare vunnet en gang, Alfa Romeo to ganger og Fiat syv ganger. Japanske biler har ikke hatt nevneverdig appell hos juryen. Bare to japanske modeller har vunnet til nå.

PRESTISJE Å VINNE

Årets Bil-prisen har vært delt ut 39 ganger, og har etablert seg som en av de få prisene i Europa bilfabrikker synes det er gjevt å vinne.

- Det er hyggelig å vinne, men Ford følger sin egen strategi og gjør ikke noe spesielt for å tilpasse seg reglene for Årets Bil. Kanskje skyver man noen dager på lanseringen av en ny modell i et land for at den skal kunne være kårbar, men noe annet gjøres ikke, forteller Jan Johansson i informasjonsavdelingen til Ford i Norge.

Andre bilimportører bekrefter dette.

Den nye Fiesta-modellen til Ford er en av de syv utvalgte i år.

- Selvsagt håper vi at Fiesta skal bli Årets Bil, men jeg tror kanskje bilen ligger litt dårlig an fordi den ikke er «ny nok». Mitt inntrykk er at Årets Bil ofte er en modell som lanseres om høsten. Juryen velger det som er ferskest. Fiesta begynte vi å selge tidlig i 2002, sier Johansson.

SUBJEKTIV ELLER OBJEKTIV?

Hvor grundig hver journalist gjør «testjobben» er et åpent spørsmål, og det stilles ingen formelle krav til hvilken prosedyre som skal være fulgt før den enkelte setter seg ned og fordeler de 25 poengene han har til rådighet på de syv forskjellige kandidatene.

- Når man er blitt enig om hvilke biler som skal være med i den innledende runden, samles de skandinaviske journalistene i Danmark hvor vi har alle bilene til rådighet i en uke. Ofte kjører vi forskjellige utgaver av hver enkelt modell. I år hadde vi ca. 60 biler under lupen, forteller Rune Korsvoll.

Han har sittet i juryen i fem år. Korsvoll mener at skandinavene er grundige, men han kan ikke si noe om hvordan de andre jurymedlemmene gjør jobben.

I tillegg til dette kjører Korsvoll de forskjellige bilene i mange andre sammenhenger, og han mener selv han har en solid bakgrunn for å gjøre sitt valg.

Hvordan Korsvoll og de andre journalistene har stemt er offentlig, slik at alle som vil kan finne ut av poenggivningen.

Det virker som om poenggivningen er en ganske subjektiv affære preget av nasjonalisme og smak og behag. Svært mange av journalistene deler ut ca. 10 poeng til den bilen de mener bør vinne og så fordeler resten av poengene på tre-fire andre modeller.

HYGGELIG Å VINNE

Priser i form av en utmerkelse, enten det er Oscar eller Spellemannprisen, betyr sjelden annet enn anerkjennelse og heder. Slik er det også med Årets Bil. Omkvedet blant bilimportøren er at det er hyggelig å vinne, at det skaper motivasjon og entusiasme internt, men at det ikke betyr noe direkte for salget av bilen.

- At Peugeot 307 ble Årets Bil i fjor ga oss en flying salgsstart for den nye modellen og vi brukte utmerkelsen for det den var verd. Markedsføringen ble lagt litt om for å markere at vi hadde vunnet, men vi brukte ikke flere reklamekroner på bilen, forteller Henning Larsen som er PR sjef for Peugeot hos importøren Bertel O. Steen as.

Ifølge Larsen har 307 modellen solgt bedre enn ventet i Norge. 3098 kunder kjøpte i løpet av årets ti første måneder en Peugeot 307, og bilen er med blant topp tre i konkurransen om å bli mest solgt i Norge i 2002.

- Årets Bil har kanskje ført til at flere har tatt med 307 på listen over de modellene de skal kikke nærmere på før de bestemmer seg, tror Larsen.

Kandidatene til årets bil:

Citroën C-3: Hjemmeseier i 2003?
Søreuropeere har ikke andre kandidater å velge mellom enn Citroën C-3 og Renault Megane. Renault vant i 1997 med Megane i Scenic-utgave. Vi tror Citroën C3, med appell til alle med sans for det litt spesielle, får mest drahjelp fra resten av Europa og at den dermed kan bli en vinner.
Motor: 1,4 liter/75 hk
Pris: Ca 160.000 kroner

Ford Fiesta: Sportslig utfordrer
Fiesta er den mest sportslige av de nominerte småbilene og burde appellere til mange av medlemmene i juryen. Når den ikke vinner, tror vi det kommer av at bilen mangler litt av nyhetens interesse, at den er en smule profilløs og at Ford har vunnet mange ganger.
Motor: 1,4 liter/80 hk
Pris: Fra 170.000 kroner

Honda Jazz: Har fått mye skryt
Honda har fått mye skryt for den lille, fleksible nykommeren med masse plass og fin motor. Mange i Norge mener bilen fortjener en pris, men når juryen har to japanere å velge mellom tror vi ingen av dem vinner.
Motor: 1,4 liter/83 hk
Pris: Ca 175 000 kroner

Mazda 6: Trenger prisen
Mazda trenger utvilsomt en pris for å markere at fabrikken er på gang med noe nytt. Mazda 6 er en fornuftig familiebil med spenstige linjer. Designdetaljene kan lede tankene mot Renault og interiøret minner litt om Peugeot. Men franskmennene stemmer fransk, og bilen vinner neppe.
Motor: 1,8 liter/120 hk
Pris: Fra 240.000 kroner

Mercedes-Benz E-klasse: Dyr og tysk - neppe vinner
Det er små, rimelige biler som kåres til Årets Bil. Toyota Yaris med spesiell design, Alfa Romeo 147 takket være sportslig image og Peugeot 307 som er fornuftig og fransk. Mercedes er storbilalibiet til juryen, men de tør neppe gi den for mange stemmer.
Motor: 2,6 liter/177 hk
Pris: Ca 600.000 kroner

Opel Vectra: Kjører fra de andre
Historien viser at tyske biler har problem med å vinne i Årets Bil-konkurransen. Opel kjemper mot overmakten, men med et engelsk Vauxhall-merke i grillen i Storbritannia blir det to hjemmebaner. Når bilen får lovord for kjøreegenskapene, og ser tidløs, moderne ut, har den vinnersjanser.
Motor: 1,8 liter/122 hk
Pris: Ca 260.000 kroner

Renault Megane: For fersk
Den nye Megan-modellen kom i høst, og vi tror bilen er litt for fersk for juryen. Designet, med den litt spesielle hekken, er også litt vel vågalt. Skal juryen hedre Renault så vil de vente til den høy, store Scenic-modellen kommer på markedet i ny versjon i 2004. Stor plass, fikse detaljer og god design, som Scenic-varianten helt sikkert får, er en sikker vinner oppskrift.
Motor: 1,4 liter/98 hk
Pris: Fra 189.000 kroner

Forutsigbar fornuft

De som har kåret Årets Bil har til nå jevnt over lagt vekt på det trygge og forutsigbare kombinert med en smule aparte design. Verken 1992 modellen av Nissan Micra eller Renault Clio som vant året før, var veldig spennende biler. Ford har vunnet med Scorpio, Mondeo og Focus. Fiat hele syv ganger, blant annet med Uno og Punto. Citroën vant sist gang i 1990 med XM. Audi har fått pris både for Audi 80 og Audi 100. Derimot er Volkswagen bare avspist med en pris. Etter at VW hadde oppgradert Golf, som var blitt en gedigen salgssuksess, fikk modellen prisen i 1993. Den eneste gangen juryen har latt fornuften fare var i 1967 da de kåret NSU RO 80, med Wankelmotor, til Årets Bil.

Nasjonalismen i førersetet

At det fortsatt er nasjonalismen som råder når det gjelder favorittbilene, er hevet over tvil. I 2001 vant Alfa Romeo 147 med 238 poeng foran Ford Mondeo som samlet 237 poeng. Tyskland ga Mondeo 31 poeng, engelskmennene 42 poeng, mens franskmennene tydeligvis ikke likte bilen, og belønnet den med 8 poeng. De to franske kandidatene det året, Peugeot 607 og Citroën Picasso fikk nesten ingen poeng. Det gjorde derimot Mercedes med C-klasse. De seks tyske jurymedlemmene mente at bilen var verdt 43 poeng mens like mange fransk journalister bare belønnet nyskapningen til Mercedes med 4 stemmer.

Powered by Labrador CMS