kommentarer

Cannabis og kapitalisme

Staten California vurdere å legalisere mindre mengder cannabis til eget bruk. Flere amerikanske stater vil gjøre det samme. Kampen for legalisering av marijuana frontes ikke lenger av gateliberalister og radikalere, men av økonomer, kapitalister og lokale politikere.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Myndighetene i California skaper igjen overskrifter i amerikanske medier etter at lovforslag om tillater av besittelse av mindre mengder marijuana til eget bruk er satt på agendaen.

Saken er opphav til mange morsomme overskrifter med ordspill omkring "high finance", "joint efforts" og "eco-cannabis tourism".

Men som nettstedet Wall St. Cheat Sheet påpeker; kravet om legalisering av marijuana kommer nå fra helt andre kanter enn det tradisjonelt har kommet fra.

Krise-effekt

Finanskrisen synes å være en vesentlig årsak til at stadig flere økonomer, finansfolk og politikere engasjerer seg i cannabis-saken.

San Francisco-demokraten Tom Ammiano introduserte et lovforslag om legalisering av marijuana i januar i år og ble møtt med de vanlige spydighetene.

I løpet av året har holdningene derimot endret seg bemerkelsesverdig forteller Stephen Gutwillig, som er direktør for The Reformist Drug Policy Alliance i California til CNN.

- Selv om en del av pressedekningen i januar var seriøs, hadde det meste en spøkefull tone. Nå er derimot all dekning seriøs, noe som antyder at cannabislegalisering er i ferd med å bli en hovedsak ("mainstream issue"), sier Gutwillig.

I tillegg til CNN, har både The New York Times, Washington Post og ABC News dekket saken godt og grundig i en serie reportasjer.

Melding fra Wall Street

Denne uken er det ett år siden den kjente hedgefondforvalteren Andrew Lahde publiserte sitt avskjedsbrev til Wall Street etter å ha økt verdien på sitt fond med 870 prosent og bestemt seg for å forlate bransjen.

I brevet langer han ut mot den amerikanske politikere som i årevis har nedstemt lovforslagt for å beskytte folk mot finansnæringens råsalg av lån.

- Kapitalismen har fungert i 200 år, men tiden har forandret seg og systemet er blitt korrupt, slår han fast og fortsetter:

- Til slutt vil jeg rette oppmerksomheten mot en alternativ mat- og energikilde. Du ser den ikke i tv-reklamene, men hamp har vært brukt i minst 5 000 år til klær og mat, så vel som til nesten alt som i dag produseres av petroleum. Hamp er ikke marijuana, og omvendt. I en tid hvor debatten raser om hvordan vi kan bli mer selvforsynt; hvorfor er det ulovlig å dyrke denne planten i dette landet? Å ja! Den ondskapsfulle hun-planten - marijuana - som gjør deg beruset, får deg til å le, som ikke gjør deg fyllesyk, og som i motsetning til alkohol ikke fører til slagsmål eller konemishandling. Hvorfor er den ulovlig? Er det en "gateway drug" som fører til hardere stoffer? Nei, det er alkohol. Min konklusjon er at amerikansk næringsliv, som eier Kongressen, heller vil selge Paxil, Zoloft, Xanax og andre avhengighetsskapende medisiner fremfor å la deg dyrke en plante hjemme som de ikke får noen fortjeneste av. Det er en vanvittig politikk. Vær så snill, folkens! Dropp retorikken og begynn å tenk på hvordan vi virkelig kan bli selvforsynt, er meldingen fra en av historiens mest suksessrike pengeforvaltere.

Flertall for legalisering

Meningsmålinger viser at legalisering av cannabis i øyeblikket har støtte av flertallet i den amerikanske befolkningen.

En undersøkelse som New York Times har gjort viser at 56 prosent av innbyggerne i California vil legalisere og skattlegge marijuana på linje med alkohol.

En nasjonal undersøkelse foretatt av Zogby Poll, på oppdrag fra den konservative tenketanken The O'Leary Report, viser at 52 prosent av amerikanerene nå ønsker seg lovlig cannabis - opp fra 48 prosent i en tidligere undersøkelse gjort av ABC News og Washington Post.

Pengene snakker

Cannabis-liberalistene har i mange år pekt på at det er penger å hente for stat og myndigheter ved å legalisere og skattlegge marijuana på samme måte som alkohol og tobakk.

Nylig skrev over 500 økonomer et åpent brev til president Obama, Kongressen og de lovgivende forsamlinger i delstatene.

Økonomene viste til rapporten fra professor Jeffrey A. Miron ("The Budgetary Impications of Marijuana Prohibition") som viser at USA kan spare 7, 7 milliarder dollar hvert år på å erstatte forbudet mot cannabis med et regulerings- og beskattningssystem.

I tillegg vil det gi minst 2,4 milliarder dollar i ekstra skatteinntekter årlig hvis det beskattes som vanlige forbruksvarer, og minst 6,2 milliarder dollar dersom cannabis skattes som alkohol og tobakk.

For Californias vedkommende dreier det seg om besparelser på 500 millioner dollar og mulige skatteinntekter på 1,3 milliarder dollar per år.

Med 50 milliarder i gjeld har guvenør Arnold Schwarzenegger neppe råd til å la være å vurdere saken.

Arnold i ilden

Guvenør Schwarzenegger sier en kommentar til forslaget om legalisering at "det er på tide med en debatt om saken".

Schwarzeneggers holdning har bidratt til at spørsmålet blir tatt lang mer seriøst enn tidligere.

Det kan virke som om støtten til legalisering av cannabis har kommet plutselig. Men ifølge amerikanske medier er det noe som har bygget seg opp i det stille over flere år, og som de fleste politikerne ikke har fanget opp.

13 amerikanske stater tillater i dag marijuana til medisinsk bruk.

Det siste forslaget fra trendsetterstaten California oppfattes som et skritt mot full legalisering.

Overmoden debatt

I 2004 uttalte (den gang senator) Barack Obama at han ikke vil motsette seg legalisering av marijuana.

I 2009 sier han derimot at å legalisere cannabis "ikke er en god strategi for å bedre nasjonens økonomi".

Amerikanske myndigheter anslår at om lag 25 millioner amerikanere røyker marijuana jevnlig.

Forbudet virker åpenbart dårlig. I stedet kanaliseres penger til hensynsløse kriminelle fremfor til myndigheter og ærlige forretningsfolk.

Det er i disse dager nøyaktig 20 år siden fagbladet The Economist stemplet amerikanske narkotikapolitikk som "Mission Impossible".

Dem som mener en tiden er overmoden for en seriøs debatt om alternativer til cannabisforbudet, uten skylapper og politisk-ideologisk slagside, har nok et godt poeng.


Artikkelen er hentet fra siste utgave av Ukeavisen Ledelse.

Les flere kommentarer.

Powered by Labrador CMS