Kommunevalget 2019

Sp på Løkka. Andre- og førstekandidat for Senterpartiet i Oslo, Morten Edvardsen og Bjørg Sandkjær, representerer begge Grünerløkka Senterparti.

Grünerløkka Senterparti kan komme på vippen i Oslo

Senterpartiet ligger an til å få to representanter inn i bystyret. Begge kommer fra Grünerløkka.

Publisert Sist oppdatert

Skal Aps Raymond Johansen ha håp om gjenvalg, må han høyst sannsynlig gjøre sine hoser grønne hos Senterpartiet i Oslo. Det samme må trolig Høyres Eirik Lae Solberg, hvis han har ambisjoner om å nå til byrådtopps i Rådhuset.

En ny politisk maktfaktor seiler opp i hovedstaden: Senterpartiet har nå bitt seg fast midt i tjukkeste Oslo. Og er blitt en spiller de andre poltikerne plutselig tar svært alvorlig.

2,6 prosent på den siste lokalvalgsmålingen i Oslo gir Senterpartiet to representanter til Oslo bystyre. Og sannsynligheten for å komme i vippeposisjon er stor.

Byttedyr eller nyttedyr?

Dagens Perspektiv møter de nye toppspillerne i Oslo-politikken på Art Bar på Grünerløkka. I fjor kåret til Oslos beste bar av trendmagasinet Natt og Dag.

Vi håper de bestiller cafe latte, men det går i te og vanlig svart kaffe.

Førstekandidat Bjørg Sandkjær smiler bredt til nabo og andrekandidat Morten Edvardsen. Begge to bor i nabolaget – på Løkka. Stedet Trygve Slagsvold Vedum elsker å hate.

Bjørg Sandkjær jobber til vanlig med helsespørsmål i Norad. Tidligere har hun arbeidet for ulike FN-organisasjoner og har bodd i utlandet i lengre perioder i forbindelse med jobben. Hun har bodd i Oslo siden 1992, og ble medlem i Senterpartiet i 2012.

– Det var EU og spørsmålet om selvråderett og lokal medbestemmelse som gjorde at jeg valgt å melde meg inn i Sp, forteller hun.

Morten Edvardsen ble Sp-medlem hjemme i Alta i 1997. Han forteller at det var «arbeid, miljø, og internasjonal solidaritet» som vekket hans engasjement.

– Er det typiske Sp-saker, da?

– Ja! Jeg hadde en plakat med Anne Enger Lahnstein på rommet mitt hjemme. Og på den sto de tre stikkordene. De oppsummerer hva jeg mener er viktigst i politikken, sier Edvardsen.

Vi blir tatt mer alvorlig. Det er vanskeligere å overse oss nå

Gjengs leie

Det er en ganske unik situasjon de to Grünerløkka-naboene er kommet i. Å få 2,6 prosent oppslutning på en meningsmåling i Oslo for Senterpartiet er svært sjelden kost.

Ingen av de to kan huske at partiet har hatt større oppslutning foran et lokalvalg. Og de merker godt at de er i ferd med å bli en reell maktfaktor i Oslopolitikken.

– Vi blir tatt mer alvorlig. Det er vanskeligere å overse oss nå.

– Hva sier de på bygda om suksess her i byen? Er De glade på deres vegne i Hedmark?

– Ja! Vi fikk masse god oppmerksomhet på landsmøtet nylig. Hele partiet synes dette er stas.

– Rir dere på den nasjonale Senterparti-vinden, eller har dere klart å skape oppmerksomhet her i Oslo på egen hånd?

– Vi får nok litt drahjelp av Senterpartiet nasjonalt, erkjenner Bjørg Sandkjær. – Men vi har klart å sette noen viktige saker på dagsorden i Oslo, så jeg vil si begge deler. Ja vi løftes av partiets nasjonale framgang, men Oslofolk har også lagt merke vår politikk her i byen, sier hun.

– Som hva da?

– Gjengs leie, kommer det kontant fra andrekandidat Edvardsen. – Den saken bør byrådet ordne opp i dersom de vil leke med oss. Det er en viktig sak for Senterpartiet, som vi har frontet lenge, påpeker han.

Saken om såkalt «gjengs leie» er i ferd med å bli en skikkelig nøtt for det rødgrønne byrådet.

Poenget er at utviklingshemmede og andre med spesielle behov blir avkrevd leie til markedspris i kommunale leiligheter og bofellesskap. Det har vist seg å skape store økonomiske utfordringer for en lang rekke beboere, og byrådet har lovet å rydde opp. Men det tar sin tid. Og da Høyre nylig foreslo i bystyret å sette ned leien til nivået før gjengs leie ble innført i 2017, sa de rødgrønne nei. De sa de måtte klargjøre saken mer.

Og i revidert budsjett, som ble lagt fram sist uke, bevilger byrådet 35 millioner kroner til å dekke mellomlegget «gjengs leie-beboerne har hatt siden 2017. I tillegg skal leien settes ned med 15 prosent for alle som omfattes av ordningen.

– Hva sier dere til den løsningen? Er det godt nok fra byrådet?

– Det er bra at byrådet nå kommer etter. Men vi kommer ikke unna at de har påført mange mennesker unødvendige bekymringer og kanskje søvnløse netter med bekymringer om hvordan man skal klare å dekke neste måneds utgifter etter at de skrudde opp leia, sier Morten Edvardsen. – Her burde en rødgrønn ryggmargsrefleks ha slått inn lenge før vi kom dit vi er i dag. Et kutt på 15 prosent er bra, men ikke nok. Senterpartiet vil kutte 20 prosent, etter at gjengs leie er reversert, fortsetter han.

Kjente Sp-toner

– Ok, ok. Er det andre saker dere har vært tydelige på da?

– Vi har også vært tydelig i kampen om å bevare Ullevål og Aker sykehus. Og at vi heller vil utvikle sykehustjenester der enn å bygge nytt og gigantisk sykehus på Gaustad, sier Bjørg Sandkjær.

– Styrket medbestemmelse i bydelene er også en viktig sak for oss, fortsetter hun.

– Jøss, dette er jo kjente Senterparti-toner. Tjenester…

– … der folk bor, avslutter Morten Edvardsen.

– Dere vil ha mer makt til bydelene. Men er Oslofolk opptatt av bydeler, da?

– Nei, folk bryr seg ikke om bydeler og bydelsutvalg. Men de bryr seg om de offentlige tjenestene der de bor. Også Oslofolk er opptatt av lokalsamfunnet sitt, sier Sandkjær.

De to senterpartistene ønsker mer folkelig engasjement inn i Oslo-politikken. Ifølge dem stemmer Oslo-velgere i større grad etter nasjonale saker. Fra basen på Grünerløkka vil Senterpartiet i hovedstaden skape folkelig, lokalt engasjement også blant blaserte osloensere.

– Reell makt må flyttes til bydelene. Oppgaver, ikke bare kostnader. Sykehjem, byutvikling, barnehager, ramser Bjørg Sandkjær opp.

– Det er kanskje ikke så mye ulv å slåss mot her i byen?

– Nei, ulvesaken er ikke så aktuell for oss, sier Sandkjær. Så kommer hun på noe: Forvaltningen av Oslo kommunes skoger. Oslo har mye skog. Og byrådet har vedtatt å forby jakt på småvilt og rovdyr. De vil også la deler av skogen gro igjen. Det liker Sp-folket dårlig.

– Vi mener jo at natur må forvaltes, ikke gro igjen.

Jeg hadde en plakat med Anne Enger Lahnstein på rommet mitt hjemme

Bjørg Sandkjær (46)

Leder i Oslo Senterparti

Førstekandidat til bystyret i Oslo ved valget i september 2019

Kommer fra: Grimstad

Bosted: Grünerløkka, Oslo

Bodd i Oslo siden: 1992

Sivil jobb: Seniorrådgiver i Norad.

Sivil status: Forlovet med Jan Gunnar (de skal gifte seg i juni!)

Morten Edvardsen (37)

Styremedlem i Grünerløkka Senterparti

Andrekandidat til bystyret i Oslo ved valget i september 2019

Kommer fra: Alta

Bosted: Grünerløkka, Oslo

Bodd i Oslo siden: 2003

Sivil jobb: Politisk seniorrådgiver i Norsk elbilforening

Sivil status: Samboer med Magnus

Raymond-prat

– Raymond Johansen har sagt i et intervju med Dagens Perspektiv at han gjerne tar en prat med dere etter valget. Han har tydeligvis fått med seg fremgangen. Tar dere imot invitasjonen?

– Selvsagt. Vi har allerede tatt en liten prat. Men vi vil snakke med alle, vi, sier Sandkjær.

Hun ikler seg den sedvanlige vippeposisjonen:

– Det er ikke gitt at de rødgrønne bare kan regne med oss. Vi vil gi vår støtte der vi får mest gjennomslag, sier hun.

Med andre ord vil også Høyres Eirik Lae Solberg være en naturlig pratemakker etter valget.

– Men det er litt vanskelig å se for seg at vi har så mye til felles med Frp, da, sier Morten Edvardsen.

Førstekandidat Sandkjær nikker bekreftende. – Det er riktig. Men snakke kan vi. Med alle. Vi snakker sak, heller konstellasjoner. Vi er uansett plassert i midten.

Oslos utfordringer

Foto Sentrumsparti. Bjørg Sandkjær og Morten Edvardsen er politiske bønder i byen, men har begge et tett og nært forhold til tjukkeste Oslo.

– La oss snakke sak da. Byrådet lanserte nylig en ny boligpolitikk, der de blant annet vil gå inn å eie en del av en bolig, slik at inngangsprisen blir rimeligere. Bra forslag?

– Ja, det støtter vi.

– Den såkalte Oslomodellen, som skal bremse sosial dumping?

– Den er vi veldig for.

– Tillitsreformen i kommunen, med et mål om mindre stoppeklokke og mindre rigid målstyring?

– Det er en sak vi har jobbet lenge med. Vi er for. Men her er ikke byrådet på langt nær i mål.

– Urbant landbruk? MDG og dere er vel ikke så uenige der?

– Absolutt ikke. Og det er blitt populært! Men MDG vil ta mark fra kolonihagene i Oslo og lage sykkelvei. Det er vi sterkt imot!

– Ikke så veldig uenige med byrådet om disse Oslo-sakene, altså. Hvilke er de tre viktigste utfordringene Oslo står overfor, etter deres mening?

– Sosiale forskjeller. Vi må gjøre noe med forskjellene i Oslo, sier de to nærmest i kor.

– Så er det klima. Vi må kutte klimagassutslippene i byen. Vi må bli karbonfrie innen transport, på byggeplassene og i søppelhåndteringen, sier Morten Edvardsen.

– Den tredje er lokaldemokrati og medbestemmelse. Vi må ta makten og beslutningene ut av de lukkede rom, sier Bjørg Sandkjær.

– Vet dere. For tre uker siden svarte Raymond Johansen på det samme spørsmålet. Og de to første svarene deres er nærmest kopier av hans svar…. Det var dette med å ikke velge side da...?

De to smiler litt forlegent.

– Hvilken byrådspost kan du tenke deg, spør vi Bjørg Sandkjær. – Hvis begge kommer inn i bystyret, kan dere ikke regne med å få to byrådsposter. Det får være måte på.

– He, he. Det er veldig vanskelig og veldig hypotetisk spørsmål. Helst noe jeg har litt greie på …

– Det går fint. Jeg kan være gruppeleder, skyter Morten Edvardsen inn.

– Må jeg svare? fortsetter Sandkjær. – Er det lov å si at jeg ikke har tenkt igjennom akkurat det?

– Nei. Du må ikke svare. Ingen pleier å svare på det uansett.

– Jeg kan si at jeg gjør det partiet ber meg om, smiler Bjørg Sandkjær.

De begynner å bi proffe nå, de to politiker-naboene på Grünerløkka.

Powered by Labrador CMS